Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoRekordni prinosi na vidiku: Lideine sorte soje Tribor i Mediator obećavaju čuda

Rekordni prinosi na vidiku: Lideine sorte soje Tribor i Mediator obećavaju čuda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U vrijeme sjetve ove godine, poljoprivrednici su bili suočeni s izazovima lošeg kvaliteta sjemena soje, rezultatima nepovoljnih uslova za proizvodnju sjemena tokom 2022. godine. Prema riječima farmera, jedino se po kvalitetu ovog proljeća, isticalo sjeme soje od kompanije Lidea – Tribor iz grupe 0 i Mediator iz grupe I.

Prema izvještajima samih poljoprivrednika, Lideino sjeme soje ovog proljeća iznenadilo je snažnom klijavošću. Ove dvije sorte posebno su privukle pažnju zbog svojih izuzetnih karakteristika koje nagovještavaju potencijalno rekordne prinose, čak i u ovim teškim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju.

Stručnjaci iz renomirane kompanije Agrimatco obišli su polja na kojima su zasijane ove sorte soje i potvrdili da Tribor i Mediator izgledaju izvanredno. Ova ocjena potvrđuje da se može očekivati da će ovogodišnja žetva donijeti visoke prinose, što je posebno važno s obzirom na izazove koje je poljoprivreda doživjela u tekućoj godini.

soja
Reginalni menadžer za ratarska sjemena kompanije Agrimatco doo, Saša Petković, stoji na raspolaganju zainteresovanim proizvođačima za sve potrebne informacije o sorti soje ES Tribor i Mediator iz grupe I. Kako bi proizvođači mogli ostvariti najbolje rezultate u uzgoju ove sorte soje, Saša će pružiti korisne savjete i preporuke o naručivanju sjemena i uzgoju usjeva. Zainteresirani proizvođači mogu se obratiti Saši na broj telefona +387 65 656 763.

Najznačajniji pokazatelji uspješnosti ovih sorti soje nalaze se na samim njivama. Biljke iz grupe Tribor i Mediator izrastaju snažno i zdravo, s brojnim bočnim granama koje obiluju mahunama. S obiljem mahuna koje nerijetko sadrže čak 4 zrna soje, ove sorte pokazuju svoju potpunu sposobnost za stvaranje obilnih prinosa.

Pročitajte: ES Tribor: Visokoproduktivna i otporna sorta soje za uspješnu poljoprivredu

S obzirom na trenutni napredak biljaka i bogatstvo mahunama, stručnjaci su saglasni da očekivanja od ovogodišnje žetve nisu ništa manja od rekordnih prinosa. Intenzivno nalijevanje zrna i činjenica da se mahune formiraju u kratkom razmaku sugerišu da će žetva donijeti sjajan rezultat.

Uprkos smanjenju vremena do žetve, optimizam je prisutan među poljoprivrednicima koji su odlučili zasijati svoje parcele sa sortama Tribor i Mediator. Ove sorte soje, uz svoje impresivne karakteristike i obećavajuće rezultate, izgledaju kao ključni faktor u prevazilaženju izazova koje je ova godina postavila pred poljoprivrednike.

Ukupno uzevši, Lideine sorte soje – Tribor iz grupe 0 i Mediator iz grupe I – pokazuju svoju snagu u teškim uslovima i pružaju nadu za uspješnu žetvu. Očekivanja za rekordne prinose postaju sve realnija, a poljoprivrednici širom regije imaju razloga za optimizam dok se bliži vrijeme žetve.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI