Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPepelnica paprike - Bolest koja smanjuje prinos i pričinjava značajne štete!

Pepelnica paprike – Bolest koja smanjuje prinos i pričinjava značajne štete!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica paprike (Leveillula taurica) je raširena bolest i javlja se u sušnim oblastima. Kod nas se uglavnom povremeno javlja na paprici u zaštićenom prostoru.

Pepelnica može izazvati preranu defolijaciju paprike i time smanjiti prinos i pričiniti značajne štete u proizvodnji.

L. taurica je polifagna gljiva infektivna za preko 170 vrsta. Među gajenim vrstama najznačajnije su: paprika, paradajz, plavi patlidžan, krompir, luk, praziluk, krastavac….

Na paprici sa lica lista zapažaju se krupne, svijetle hlorotične pjege. Širenjem i spajanjem pjega dolazi do nekroze i do masovnog opadanja lišća. Na naličju lista, a pri visokoj vlažnosti i na licu, u okviru ovih pjega razvija se vrlo slaba i teško primjetna navlaka sporonosnih tvorevina ovog patogena. Sa naličja zaraženih listova zapažaju se sitna bradavičasta ispupčenja – izraštaji.

Pepelnica se lako pojavljuje i razvija u uslovima visoke vlage i povoljnih temperatura (25-28C).

OSOBINE PATOGENA

Iako pripada prouzrokovačima pepelnica, L. taurica je epiendofitni prazit, micelija ove gljivice se razvija na površini i u intercelularima biljaka, za raziku od prouzrokovača drugih pepelnica, gdje se micelija razvija na površini zaraženih organa biljaka.

Na paprici, paradajzu i drugom povrću ne foromira savršeni stadijum, već samo nesavršeni Oidiopsis taurica. 

Održava se, uglavnom u vegetativnoj formi. Sa paprike gajenje na otvorenom prostoru prenosi se konidijama istog domaćina u zaštićenom prostoru. Sa zaraženih biljaka parazit se iz staklenika i plastenika širi u polje, na papriku i druge domaćine na otvorenom prostoru.

MJERE ZAŠTITE

U cilju spjrečavanja ostvarenja primjene zaraze, preporučuje se izlaganje preklapanja vegetacije paprike na otvorenom polju i u stakleniku /plasteniku/.

Ukoliko se u stakleniku paprika zasadi prije uništavanja ostataka istog usjeva na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru treba štititi sve biljke dok postoji opasnost od zaraze.

Efikasni su fungicidi na bazi triadimefona, propikonazola, sumpornih jedinjenja i dr.

Kod primjene fungicida treba voditi računa o tome uzgajaju li se kulture na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, zatim o karenci i broju tretiranja u sezoni ili vegetacije, a sve to navedeno je u uputama proizvođača zaštitnih sredstava.

Od prirodnih sredstava tu je i soda bikarbona koja je odlično sredstvo za zaštitu biljaka rajčice, a osim pepelnice može se koristiti i u borbi protiv plamenjače i antraknoze. Njena otopina stvara alkalnu sredinu na površini biljne mase što ne odgovara patogenima za njihov rast. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim tvarima (primjerice, s mlijekom).

Plamenjača paprike – Zaštita na prirodan način

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI