Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlamenjača paprike - Kod osjetljivih sorti može prouzrokovati i 100% štete

Plamenjača paprike – Kod osjetljivih sorti može prouzrokovati i 100% štete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača paprike (Phytophtora capsici) je jedna od ekonomski najštetnijih bolesti paprike koja pri masovnoj pojavi kod osjetljivih sorti može prouzrokovati i 100% štete.

Osim paprike P. capsici napada i paradajz, plavi patlidžan, krastavac, lubenicu, dinju, tikvicu, grašak, karfiol, lucerku, pamuk i mnoge druge biljke.

SIMPTOMI

Phytophtora capsici napda sve biljne organe paprike u svim fenofazama razvoja. U slučaju pojave bolesti na rasadu i mladim biljkama paprike simptomi se obično uočavaju u predjelu korijenovog vrata koji nekrotira pa obljele biljke poliježu, dok se u slučaju zaraze korijenovog vrata odraslih biljaka na njemu ispoljava nekroza, koja ga prstenastao obuhvata, uslijed čega obljele biljke naglo venu i suše se.

Pročitajte još: Plamenjača PARADAJZA – Efikasna zaštita BAKROM

Na stablu se takođe, pojavljuju pjege koje su najčešće ovalne, u početku vodenaste, a kasnije mrko obojene i u okviru kojih tkivo nekrotira. Na listovima se u početku pojavljuju sitne tamnozelene do smeđe pjege, koje se vremenom povećavaju i suše. U uslovima povećane vlažnosti zahvaćeni plodovi paprike dobijaju smeđu boju i omekšavaju,a na njihovoj površini se pojavljuje bjeličasta prevlaka od micelije i reproduktivnih organa patogena.

Međutim, ako poslije infekcije nastupi period suvog i toplog vremena, plodovi se smežuravaju i suše, a tkivo perikarpa raspda i dobija smeđu boju, pri čemu od ploda ostane pošteđena samo providna pokožica, uslijed čega dolazi do ispoljavanja karakterističnih simptoma koji je poznat pod nazivom “pergamentnost” plodova. Takođe karakteristika ove bolesti je da ovakvi sasušeni plodovi ostaju pričvršćeni na biljci.

SUZBIJANJE

Za uspješno suzbijanje P. capsici (Plamenjača paprike) neophodno je kobinovanje agrotehničkih i hemijskih mjera. Od agrotehničkih mjera preporučuje se plodored, izbor parcela sa ocjeditim zemljištem i izbjegavanje zalivanja sa prevelikim zalivnim normama, kao i zalivanje u brazde. U područjima gdje utvrđena pojava ove bolesti obavezna mjera mora da bude dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada, koju je moguće postići vodenom parom, suvom termičkom obradom ili fungicidima.

Za sjetvu treba koristiti dezinfikovano sjeme, dok se mlade biljke poslije presađivanja mogu zaštiti zalivanjem fungicidima registrovanim za ovu upotrebu. U slučaju pojave bolesti sve obljele biljke treba počupati i spaliti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI