Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBIOPESTICIDI - Prirodni preparati za zaštitu biljaka od bolesti i štetočina

BIOPESTICIDI – Prirodni preparati za zaštitu biljaka od bolesti i štetočina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BIOPESTICIDI – U julu buja povrće čiji sočni plodovi i jedri listovi privlače brojne parazite, izazivače bolesti i štetne insekte od kojih ih valja zaštititi.

Poljoprivredne apoteke pune su raznih, veoma efikasnih preparata, koji pružaju sigurnu zaštitu. Ali, većina povrtara koji povrće gaje na okućnici i na malom posjedu s kojeg ga svakodnevno beru, i u ishrani odmah koriste, ne želi zaštitu hemijskim preparatima.

Istovremeno, ne želi ni da plodove svoga rada dijeli sa bolestima i štetočinama. I zbog toga sami pripremaju biopesticide, od sirovina koje rastu u bašti, dvorištu ili na obližnjoj livadi. Ovi preparati djeluju insekticidno, baktericidno i fungicidno. Pored zaštitne uloge, veliki broj se koristi i za prihranu gajenih biljaka.

Pročitajte: Čajevi od korova za suzbijanje novih korova

Od čega se proizvode biopesticidi

Prirodni preparati proizvode se od ljekovitih, aromatičnih, začinskih biljaka, povrća, korova i ostalog bilja, a poznati su od davnina. Pojavom organske proizvodnje, postali su ponovo aktuelni i koriste se u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, najčešće u povrtarstvu. Pravilno upotrebljeni, osiguravaju zdrav i kvalitetan prinos, prihvatljivu i održivu proizvodnju za čoveka i okolinu.

Čaj, uvarak, macerat ili ekstrakt

U svijetu je otkriven priličan broj biljnih vrsta koje se mogu upotrijebiti kao efiksno sredstvo za zaštitu gajenih biljaka. Pomenućemo samo one koje su kod nas široko raspostranjene i lako se mogu naći. Proizvodi od njih najčešće se zajednički zovu biopreparati, a pripremaju se u različitim oblicima, kao čaj, uvarak, macerat, fermentisani ekstrakt…

Pročitajte: 10 korisnih upotreba bijelog sirćeta u bašti

Fermentisani ekstrakt nastaje kada se, najbolje svježi, ali mogu da se koriste i suvi biljni dijelovi, preliju hladnom vodom i ostave napolju, u prošaranoj hladovini, sve dok ne započne vrenje. Masa se u toku 7 do 12 dana povremeno miješa. Fermentacija je završena kada biljni dijelovi padnu na dno posude, a tečnost se izbistri. Ekstrakt se obavezno prije tretiranja biljaka razređuje vodom, najčešće u odnosu jedan deo ekstrakta i 10, 20 ili 50 dijelova vode.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI