Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo4 mjere njege PARADAJZA za postizanje VISOKIH PRINOSA

4 mjere njege PARADAJZA za postizanje VISOKIH PRINOSA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz u zatvorenom prostoru nalazi se u fazi od početka cvjetanja do branja plodova u zavisnosti od vremena presađivanja. Obavezne mjere njege paradajza u proizvodnji su: pinciranje paradajza, dekaptacija, skidanje donjeg lista i oplodnja paradajza.

4 MJERE NJEGE PARADAJZA

PINICIRANJE PARADAJZA

Pinciranje paradajza (zakidanje zaperaka) – prilikom rasta same biljke rastu i zaperci koji se formiraju u pazuhu lista. Kako bismo pustili biljku da raste sama poprimila bi izgled zbuna i ne samo da bi imala male plodove već bi došlo do povećane opasnosti za razvoj gljivičnih bolesti. Bez pinciranja ne bi imali kvalitetne plodova i prinos bi bio veoma mali. Zato je pinciranje obavezno da bi dobili plodove što boljeg kvaliteta. Zaperci se uklanjaju (otkidaju) kada su mali dužine od 5 do 8 cm minimalno jednom sedmično. U slučaju da zaperak preraste ne vrši se otkidanje, jer se tako pravi velika rana na biljci, već se samo otkine vrh. Zakidanjem zaperaka biljka se vodi na jednu ili dvije grane. U ovakvom sistemu uzgoja ostvaruju se najveći prinosi i najbolji kvalitet ploda.

ZAKIDANJE VRHOVA

Dekaptacija  (zakidanje vrhova) – se obavlja kada biljka dostigne određenu visinu ili kada se želi ubrzati zrenje plodova. Visina biljke koju želimo zavisi od samog hibrida koji uzgajamo i tipa plastenika. Dekaptacija se obično radi kada biljka formira od pete do sedme cjetne grane. Vrijeme same dekaptacije određuje poljoprivredni proizvođač u zasinosti od toga da li želi da ubrza zrenje plodava i skrati vegetativni period ili ne.

SKIDANJE DONJEG LIŠĆA

Skidanje donjeg lišća – uklanja se donje lišće koje stari i uvija se, a do toga dolazi zato što su prvi plodovi zreli ili dostigli karakterističnu veličinu za sortu. Uklanjanje listova je korisno i za bolje provjetravanje plastenika. U jednom prohodu ne bi trebalo skidati više od 1 do 2 lista, a poslije skidanja je obavezna zaštita rana fungicidima. Isto tako skidanje doljeg lista.

OPLODNJA

Oplodnja  – spada u mjere njege paradajza koja se vrši mehaničkim i hemijskim putem. Mehaničkim putem vrši se upotreba vibratora ili protresanje žica za koje su biljke pričvršćenje na ovaj način vršimo oslobađanje polena koji oplodi tučak u cvijetu i tako se zametne plod. Ovaj postupak se izvodi u popodnevnim satima kada je relativna vlažnost vazduha niža.  Hemijskim putem vrši se primjena (tretiranje) fitohormonima ili stimulatorima rasta.

Ovim sredstvima se tretiraju prve 2 – 3 cvjetne grančice, a tretiranje se obavlja u jutarnjim satima. Isto tako, u skorije vrijeme, oplodnja se vrši pomoću bumbara. Kutije sa bumbarima se rasporede u zatvoren prostor, a prvih par dana poželjno bi bilo da otvori na plastenicima budu što više zatvoreni da bi bumbari sebi mogli ograničiti površinu leta. U plastenicima koji na otvorima imaju antiinsekticid mreže zatvaranje nije obavezno.

Pored ovih načina mjere njege paradajza u savremenim plastenicima vrši se postavljanje mreže na otvorima kojom se sprečava ulazak štetnih insekata i izlazak korisnih. Isto tako obrada oko plastenika i postavljanje ljepljivih ploča (plave, žute) u plastenik su mehaničke mjere kojima se smanjuje brojnost štetnih insekata (ljepljivim pločama se brati njihova brojnost i određuje moment tretiranja). Pored ploča postavljaju se i feromonske klopke za praćenje brojnosi paradajzovog moljca, koji može da načini ogromne štete na biljci, a samim ti i dovede u pitanje odživost proizvodnje, piše pssrs.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI