Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaČajevi od korova za suzbijanje novih korova

Čajevi od korova za suzbijanje novih korova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čajevi od korova – Definicija korova je vrlo jednostavna. To su sve biljne vrste koje nisu cilj uzgoja na nekoj uzgojnoj površini. No što to zapravo znači u praksi? Je li pojava pšenice u nasadu zobi zapravo korov? Pa prema definiciji jeste, no i jedna i druga kultura su one koje sijemo za urod i pojava jedne kulture u drugoj može biti nakon plodoreda, doneseno vjetrom ili pticama. Ali, kako ukloniti korove?

U klasičnoj konvencionalnoj poljoprivredi u upotrebi postoji cijela paleta pesticida namijenjenih suzbijanju korova koju poznajemo kao herbicidi. Ekološka, a nadasve biodinamička poljoprivreda, na korove gledaju malo drugačijim okom.

Korovi kao indikatori tla

Pojava nekih biljaka na tlu daje nam do znanja neke osnovne osobine tog područja. Svaka biljka zahtijeva specifične uslove spoljašnje sredine za rast. Pa tako pojava poljske preslice indicira na kiselo tlo, glinaste strukture jer upravo je to pogodan medij za rast preslice. Rast koprive ukazuje nam na višak željeza u tlu. Obično se uvijek kopriva pojavljuje na mjestima gdje postoji neki metalni otpad. Na livadi, polju i oranici ona kazuje na suvišak željeza. Loboda na primjer, svima nam poznat korov, pokazuje kako je to područje bogato azotom jer ona preferira upravo takva tla.

Pročitajte: Najbolji organski pesticidi koje možete napraviti sami

No, jesu li svi korovi koji se pojavljuju zapravo „štetočine“ bašte koji se nadmeću s našim kultiviranim biljkama za hranjiva, ili oni predstavljaju nešto više? Gledajući s aspekta dobro organizovanog vrta svaki od ovih korova ima i svoju svijetlu, pozitivnu stranu. Tako preslicu koristimo u čaju za suzbijanje pretjeranog rasta gljiva. Koprivu koristimo na nekoliko načina – kao repelentno sredstvo za insekte ako je namačemo do 24 sata u vodi ili đubrivo koje dobijemo dužim namakanjem. Loboda je pak biljka koja izuzetno privlači biljne vaši i pomaže vam u borbi s najezdom koja se zna pojaviti u zasadima ili vrtovima.

Čajevi od korova – izrada

U ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi primjenjujemo različite čajeve, macerate ili tinkture. Sve kako bi u proizvodnji ili pomogli biljkama u rastu ili ih pokušali zaštiti od različitih štetočina odnosno bolesti. Između ostalog u to spadaju i izrade čajeva od korova, čime nastojimo smanjiti količinu korovnih vrsta.

Ovi čajevi od korova primjenjuju jednom sedmično tokom mjesec dana. Svaka od prikupljenih biljaka sadržava različit količine mikro i makro elemenata. Hranjive materije koje su vraćene u tlo lako su dostupne usjevima i sprječavaju ponovan rast nepoželjnih biljaka.

Pročitajte: Prirodno đubrivo – Stvari koje inače bacate vaše biljke obožavaju

čaj od korova

Izrada čaja je jednostavna. Nepoželjne biljke koje ste dobili plijevljenjem skupite u vreću (jutena ili vreća od krompira). Možete upotrijebiti čitave biljke: korijen, stabljiku, list i plod. Zatim sakupljene biljke u vreći stavite u posudu i prelijte kišnicom dok posuda nije gotovo puna.

Biljke potopite tako što ćete na njih dodati kamen ili ciglu. Sve ostavite da fermentira i promiješajte jednom sedmično. Nakon 2-3 sedmice procijedite koncentrat i razblažite u omjeru od 1:10. Prije primjene razblaženu otopinu snažno miješajte kako bi se obogatila zrakom. Nakon toga zalijte ili poprskajte tlo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI