Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavjeti za uspješno razmnožavanje žalfije

Savjeti za uspješno razmnožavanje žalfije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko želite da gajite žalfiju, postoji nekoliko načina za njeno razmnožavanje. Šta je sve potrebno za uspješno razmnožavanje zalfije pročitajte u sljedećem tekstu.

Postoji nekoliko načina za razmnožavanje žalfije i to: generativno (sjemenom) i vegetativno (dijeljenjem bokora i rjeđe reznicama). U praksi se najčešće razmnožava sjetvom sjemena. Sjeme se sije direktno na parcelu tokom aprila (200 – 300 zma na 1 m2), ili se iz sjemena proizvodi rasad u malo zagrijevanim ili hladnim lejama. Za jedan ha potrebno je 3 – 4 kg semena. Proizvodnja rasada u slabo zagrijevanim lejama je skupa, ali se rasad može saditi na stalnom mjestu već u maju.

Najekonomičnija je proizvodnja rasada u hladnim lejama. Sjeme se sije u aprilu – maju u dobro pripremljene leje na međurednom razmaku 15 – 20cm. Nakon sjetve zasijana površina se pokrije slojem zemlje debljine oko 1 cm jer sjeme brže klija u mraku nego na svjetlu. U toku ljeta leje treba redovno zalivati i plijeviti. Do oktobra rasad dostigne visinu 15-20 cm, i može se mašinski saditi na međurednom razmaku 70 cm i 40 – 50 cm između biljaka u redu. Radi postizanja visokih prinosa biljke u hladnim lejama se moraju orezati na 8 – 10 cm visine. Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista.

Izvor: Agromedia

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI