Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBijela i žuta lubenica - zanimljive i primamljive sorte!

Bijela i žuta lubenica – zanimljive i primamljive sorte!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lubenica (Citrullus lanatus var.) je povrće iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae), koje se zbog slatkastog ukusa često ubraja u voće. Jednogodišnja je biljka porijeklom iz Azije. Uzgajali su je još u starom Egiptu, a često se nalazila u grobovima faraona.

Uobičajene su sorte crvenog mesa, no ono može biti narančaste, bijele i žute boje.

ŽUTA LUBENICA

U žutoj lubenici ima manje sjemena, ali joj je kora tvrđa i suša od obične. Teško je razlikovati žutu i crvenu lubenicu jer su izvana identične.

Žuta lubenica je hemijskim sastavom slična crvenoj, ali ne sadrži pigment likopen.

Zbog nedostatka tog snažnog antioksidansa, žute lubenice nisu tako djelotvorne u borbi protiv štetnih radikala. Lubenica se sastoji od 92 % vode.

Imaju slatkastu aromu, koja pomalo podsjeća na med.

Žuta lubenica puno je slađa od normalne crvene. Spada u niskokalorične namirnice, a sadrži ugljikohidrate, šećer (u 100 g 6,2 g), vlakna, masnoće, bjelančevine i vodu.

Sastojci koji je svrstavaju u vrlo vrijednu ljetnu namirnicu su: vitamini A, B1, B2, B3, B5, B6, C, folna kiselina te minerali kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink. Minerali kao što su natrij, kalij, kalcij i magnezij zaslužni su za reguliranje krvnog tlaka.

Lubenica djeluje kao diuretik, stimulira rad bubrega i time pogoduje detoksikaciju organizma. Osim što pogoduje detoksikaciji cjelokupnog organizma, ona vrlo povoljno utječe na aktivnost bubrega pa se toplo preporučuje svima koji imaju problema s bubrezima.

Pored žute lubenice, sve više ulaze u modu i kvadratne. Lubenica-kocka potiče iz Japana, po veličini je znatno manja od običnih vrsta, a stvorena je da bi se lakše čuvala u malim hladnjacima.

BIJELA LUBENICA

Bijela lubenica je izuzetno stara sorta.

Ima potpuno bijelo meso i dosta je slađa od crvene sorte.

Najkrupniji plodovi ove lubenice su do 5kg.

Sazrijeva za samo 60 do 70 dana. Sijje se od aprila do maja. Nekada se ove lubenice pravio džem, a može dugo da stoji na lageru uskladištena.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme za berbu lubenice I dinje?

Postoji NAČIN da očistite lubenicu od sjemenki za samo DVA MINUTA

Posolite lubenicu za još bolji ukus

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI