Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBez troškova i hemikalija - Kako napraviti kvalitetno đubrivo za povrće

Bez troškova i hemikalija – Kako napraviti kvalitetno đubrivo za povrće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dobar uzgoj povrća ne zavisi samo od sunca i vode – tlo u kojem se biljke uzgajaju igra ključnu ulogu u tome koliko će one biti zdrave i plodonosne. Kako napraviti kvalitetno đubrivo za povrće otkrivano vam u ovom tekstu.

Kao povrtari, imamo na raspolaganju mnoge opcije kada je u pitanju stvaranje hranljivog tla, od kupovine komercijalnih đubriva do upotrebe prirodnih materijala. No, stvaranje vlastitog đubriva kod kuće može biti ekonomično i jednostavno, a istovremeno nam omogućuje da smanjimo količinu otpada koji proizvodimo. Istražićemo nekoliko jednostavnih načina kako napraviti jeftino i učinkovito đubrivo za povrće koje će osigurati zdrav rast vaših biljaka i pomoći u održavanju održive bašte.

Kako napraviti kvalitetno đubrivo za povrće kod kuće

Kompostiranje

Kompostiranje je proces razgradnje organskog materijala kao što su ostaci hrane, biljni otpad i lišće kako bi se stvorilo hranjivo tlo. Možete jednostavno napraviti kompost tako da skupljate sve organske ostatke hrane i biljnog otpada iz vašeg doma i vrta i stavite ih u kompostnu hrpu na otvorenom. Redovno promiješajte kompostnu hrpu kako biste ubrzali proces razgradnje. Nakon nekoliko mjeseci, vaš će se kompost pretvoriti u bogatu i hranljivu smjesu koju možete koristiti za hranjenje vašeg povrća.

Pročitajte: Značaj komposta u povrtarskoj proizvodnji

Kafa i čaj

Kafa i čaj su izvrstan izvor azota i drugih hranljivih materija koji su korisni za vaše biljke. Možete jednostavno skupljati ostatke kafe i čaja iz vaše kuhinje i posuti ih po tlu oko vaših biljaka. Takođe možete napraviti čaj od kafe i čaja i koristiti ga kao tekuće đubrivo.

Ljuske od jaja

Ljuske od jaja su bogate kalcijumom i drugim hranljivim materijama koje su korisne za rast biljaka. Možete jednostavno sakupljati ljuske od jaja koje ste upotrijebili u kuhinji i zdrobiti ih u prah. Zatim možete posuti prah od jaja po tlu oko vaših biljaka.

Pročitajte: Pravi baštovani svako proleće bacaju LJUSKE OD JAJA po zemlji, a razlog je FANTASTIČAN

Banane

Banane su bogate kalijumom, koji je važan za rast i cvjetanje biljaka. Možete koristiti ostatke banane kao đubrivo tako što ćete ih jednostavno pokopati u tlu oko vaših biljaka.

Važno je imati na umu da svako đubrivo ima svoj omjer hranljivih materija, pa bi bilo najbolje kombinovati različite izvore đubriva kako bi se osigurao uravnotežen omjer hranjivih tvari za vaše biljke. Takođe, uvijek slijedite uputstva za upotrebu đubriva i nemojte pretjerati s količinom, jer previše hranljivih materija može naštetiti biljkama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI