Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaUkorenjavanje rasada: Povećajte snagu korijena potpuno prirodno

Ukorenjavanje rasada: Povećajte snagu korijena potpuno prirodno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukorenjavanje rasada u zemlji je najbitniji proces. Od toga, bukvalno, zavisi da li će biljka opstati. Postoje potpuno prirodni načini da biljkama pomognete da razviju dobar i jak korijen u zemlji, prije presađivanja na stalno mjesto, kao i nakon toga.

Danas ćemo da se bavimo temom kako da povećate snagu korijena svog rasada potpuno prirodno. Takođe, ovi prirodni stimulatori rasta korijena mogu da vam pomognu da ožilite reznice (lavande, ruže…).

Koliko je korijen biljke važan?

Korijen je najvažniji dio biljke. Kada se presade biljke u zemlju, one moraju da se ukorijene na svom mjestu, kako bi se oduprele sili vetra, tekućim vodama od kiša i blatu. Ovo je još opasnije ukoliko vam je parcela na obali, odnosno kosini.

Drugo, biljka preko korijenovog sistema uzima kiseonik, vodu i hranljive materije iz zemlje, da bi se sve to kretalo kroz stabljike i došlo do lišća i cvjetova. U interakciji sa sunčevom svjetlošću proizvode se šećeri i energija za biljku.

Na kraju, ali ne manje važno, naučnici su nedavno otkrili da korijen zapravo luči jedinjenja koja utiču na dobre mikroorganizme u tlu. Sa druge strane, oni svojim djelovanjima i razgradnjom hranljivih materija zapravo omogućavaju biljakama da bolje apsorbuju hranljive materije iz zemlje.

Ukorijenjavanje rasada prije rasađivanja

Jedan od glavnih sastojaka sintetičkih hormona za ožiljavanje biljaka je indol-3-buterna kiselina. U pitanju je biljni hormon iz auksinske familije koji podstiče rast korijena i štiti ga od bolesti. Međutim, on se prirodno nalazi u vrbi. Vjerovatno niste znali, ali kora od vrbe je najjači prirodni aspirin.

Čaj od vrbe

Vrlo jednostavno se priprema. Izrežete nekoliko novih izdanaka vrbe i narežete ih na komade od, otprilike, 2-3 cm. Stavite ih par dana u vodu i čaj je gotov.

Pročitajte: Zašto dolazi do poleganja rasada i kako to spriječiti?

Prilikom presađivanja umočite korijen u čaj, neposredno prije sadnje. Isto to uradite i sa reznicama. Procenat biljaka koje će preživjeti uslove sezone dramatično će da poraste.

Šta ako nemate u svojoj blizini vrbu?

Cimet

Cimet je prirodno sredstvo koje ubija gljivice i bakterije i može da se nanese direktno na korijen rasada ili donji dio reznice koji želite da posadite. Možete koristiti kupovni cimet u prahu. Možete da pospete po malo po rupi gde ćete smjestiti rasad.

Med za ukorenjavanje rasada

Med je takođe dobar ubica bakterija i sredstvo za jačanje korijena biljke. Potrebno je da pomiješate jednu kašičicu meda sa 2 šoljice vode. Voda ne smije da bude iz česme zbog kamenca i hlora. Opcija 1 je odstajala voda, a opcija 2 je prokuvana voda, koja je ohlađena do sobne temperature.

Postoji i četvrti stimulator rasta korijena biljaka koji možete naći na Internetu, a to je jabukovo sirće. Međutim, mi ga nećemo preporučivati, jer se sirće inače koristi za uništavanje korova. Vrlo lako može da se pretjera i da se biljke oštete, pogotovo ako ste početnik u baštovanstvu.

Bolje ukorenjavanje rasada nakon rasađivanja

Kada ste rasadili svoj rasad, pored osnovne prihrane, možete koristiti mikrobiološka đubriva.

Mikrobiološka đubriva se dosta upotrebljavaju u zaštiti i stimulisanju rasta korijena biljaka. Sa jedne strane, imaju odličan rezultat u kontroli štetnih patogena, jer štite korijen od toksina i bolesti u zemljištu.

Sa druge strane, oni mogu da razgrade netopive hranljive materije i mikrohranljive sastojke u zemlji i omoguće biljkama da ih bolje apsorbuju. Takođe, oslobađaju korisne prirodne supstance, kao što su auksini, citokinini koji podstiču rast korena.

Izvor: agrosaveti.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI