Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBerači u malinjake neće bez 100 KM “Nedostatak radne snage utiče na...

Berači u malinjake neće bez 100 KM “Nedostatak radne snage utiče na poslovanje”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sezonski poslovi u voćnjacima i na njivama u Srpskoj su na pragu, a s njima i stare muke poljoprivrednika zbog nedostatka radnika, koji ove godine traže veće dnevnice, pa čak i do 100 KM.

Poslovi u poljoprivredi poput sijanja i kopanja na njivama te rezidbe i berbe voća traju od ranog proljeća do kraja jeseni, a šansu da solidno zarade imaju nezaposleni, studenti i srednjoškolci.

Poljoprivrednici kažu da je, uprkos spisku nezaposlenih na evidencijama biroa, malo onih koji su spremni da zasuču rukave, te da im je iz sezone u sezonu sve teže naći radnike, zbog čega im se nerijetko dešavalo da kasne sa isporukama proizvoda kupcima.Predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić kaže da je situacija veoma nezgodna, jer mnogi proizvođači imaju problema sa pronalaskom sezonaca.

– Kada je riječ o ovoj godini, prema nekim prvim informacijama, berači traže veće dnevnice nego što su do sada bile, pa čak i do 100 KM. Vidjećemo kako će se kretati, još ne znamo – rekao je Alempić.

Nedostatak radne snage, kako kaže, svakako utiče na poslovanje.

Pročitajte: Šta sve čuva banka sjemena

– Svi će naći berača ako ga plate 100 KM, ali realno je to previše jer treba sagledati da li je on u stanju da nabere toliko plodova da bi se to isplatilo voćarima – kazao je Alempić.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je lani bio manjak kvalifikovane stručne radne snage za orezivanje voća.– Zbog toga nismo uspjeli da završimo orezivanje na vrijeme. Već krajem maja trebaćemo i pojačan broj nekvalifikovanih radnika sezonaca, a to je posao koji mogu svi da rade samo ako žele – rekao je Dojčinović.

Objasnio je da pravi problemi nastaju kada se približi berba.

– Prošle godine smo morali da uvozimo radnike čak iz Turske, pa ćemo tako morati vjerovatno i ove. Mladih u ovom poslu kod nas nema, prednjače radno sposobni penzioneri – rekao je Dojčinović.

Voćari su, kaže, lani satnicu plaćali pet KM, a uz to i prevoz i smještaj onima kojima je neophodan, dodavši da se još ne zna kolika će biti ovogodišnja naknada.

Pročitajte: Voćari već brinu za plasman ovogodišnjeg roda
Na mukama, i to već godinama, su i povrtari, što potvrđuje predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

– Više nije bitno ni kolike su dnevnice kad jednostavno nema ko da radi. Često u šali kažem da mi je drago što su svi u Srpskoj zaposleni, jer čim nema zainteresovanih za sezonski posao, znači da svi imaju stalni posao. Međutim, nije to tako – rekao je Mastalo za Glas Srpske.

Dnevnice su trenutno, kako kaže, 50 KM za deset sati rada, a uz to idu i dva obroka i kafa.

– Smatram da će dnevnice sigurno biti veće kada počne sezona i kada poraste potražnja za radnicima. Njih nema dovoljno pa će samim tim morati biti i plaćeni više. Sada je satnica pet maraka, a spominje se da bi to moglo biti i šest – rekao je Mastalo dodajući da manjak radnika utiče na poslovanje. Objasnio je da se za sezonske poslove najviše odlučuju stariji ljudi, većinom žene, te da je najveći problem pronaći nekog da vozi traktor ili viljuškar.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI