Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoProrjeđivanje plodova kajsije, na kiticama se ostavljaju 2-3 ploda

Prorjeđivanje plodova kajsije, na kiticama se ostavljaju 2-3 ploda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prorjeđivanje plodova kajsije kada plodovi budu veličine manjeg oraha, odnosno u fazi formiranja i početka očvršćavanja koštice.

U povoljnim klimatskim uslovima, u fazi cvjetanja, kajsija obilno zameće, čak 70–80% cvjetova.

Obilno zametanje plodova kod kajsije može se negativno odraziti na krupnoću i kvalitet polda, ujedno iscrpljuje i opterećuje voćku. Dovodi do neujednačenog sazrijevanja, lomljenja grana i do slabog diferenciranja cvjetnih pupoljaka. Sve ovo dovodi do alternativnog rađanja, posebno u voćnjacima bez navodnjavanja i ako ishrana nije izbalansirana.

U uslovimakada je zametanje obilno neophodno je raditi proredu plodova i tada ona ima svoju ekonnomsku isplativost – jer su posljedice preobilne rodnosti veće od ulaganja u prorjeđivanje.

Pročitajte: Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

Prorjeđivanje plodova

Plodovi se uglavnom prorjeđuju ručno. Odstranjuju se slabo razvijeni, dvojnici (blizanci), oštećeni i suviše zbijeni plodovi. Na mješovitim se ostavlja 5-8 plodova, na cvjetnim grančicama 2-3, a na kiticama 1-2 ploda ili jednostavnije na jednogodišnjim prirastima razmak između plodova da bude 5-7 cm, a na kiticama se ostavljaju 2-3 ploda. U prorjeđivanju plodova na mješovitim granama trebalo bi nastojati da plodovi koji ostaju budu na njoj spiralno raspoređeni, a ne svi na jednoj strani.

Optimalno vrijeme za za prorjeđivanje je kada plodovi budu veličine manjeg oraha, odnosno u fazi formiranja i početka očvršćavanja koštice. Poslije zatvrdnjavanja koštice prorjeđivanje plodova ne podstiče njihovu krupnoću. Plodovi se kidaju rukom ili im se sijeku peteljke neposredno ispod osnove ploda.

Prilikom prorjeđivanja treba voditi računa da se obezbijedi dovoljna količina lisne mase za pravilnu ishranu plodova, otprilike 10-20 listova po jednom plodu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...