Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako zeleni čaj može pomoći u sprečavanju virusne respiratorne infekcije?

Kako zeleni čaj može pomoći u sprečavanju virusne respiratorne infekcije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Istraživanja koja su rađena u svijetu, potvrđuju djelotvornost jedne komponente iz zelenog čaja. Naime, ako konzumirate ovaj čaj svaki dan, velika je vjerovatnoća da se nećete tako lako razboljeti od nekih virusnih respiratornih infekcija.

Kahetini u zelenom čaju sprečavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sistemu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrelu, pokazalo je posljednje istraživanje naučnika objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition. Epigalokatehin galat, kao glavna komponenta katehina iz čaja, ima protuvirusno dejstvo, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sistema. “Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija”.

Pročitajte: Zašto je dobro u zeleni čaj dodati kivi?

“Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa pa na neuroaminidazu i tako sprečavaju hvatanje virusa za površinu ćelija, a time i infekciju gripom. Obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je ključna komponenta katehina iz čaja, pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripa i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi”, navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI