Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVoćari već brinu za plasman ovogodišnjeg roda

Voćari već brinu za plasman ovogodišnjeg roda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veliki broj voćara sa područja Semberije i Majevice, naročito proizvođača šljive i jabuke, orjentisano je na evropsko i rusko tržište.

Prema procjenama udruženja voćara RS na izvoz u hladnjačama još čeka oko 6.000 tona prošlogodišnje jabuke. Strahuju da će najnovija, rusko-ukrajinska  kriza onemogućiti izvoz, te od nadležnih očekuju pomoć u iznalaženju novih tržišta i plasmana domaće robe.

Aco Njegić u Dvorovima na desetak hektara ima zasade voća, sa oko 19.000 sadnica.Ovaj ugledni voćar uglavnom proizvodi jabuku sorte ajdared, koja je na tržištu i najtraženija. Većinu roda ranijih godina plasirao je na rusko tržište. Već brine šta sa ovogodišnjim prinosima.

„Ako se ne bude moglo izvoziti u Rusiju biće nam to veliki problem. To tržište je veoma zahtijevno ali naša jabuka je kvalitetna i ispunjava sve uslove. Sa druge strane domaće tržište preplavljeno je uvoznim voćem lošijeg kvaliteta ali daleko jeftinijim, pa je domaće voće mnogo teže prodati“, kaže Njegić za InfoBijeljina.Voćarstvo je perspektivna grana poljoprivrede ali da li će se ulaganja isplatiti zavisi od mnogo toga.

Pročitajte: Za radove u polju dnevnica i do 100 KM

„Sve skuplje iz godine u godinu a samo cijena našeg voća ostaje ista. Naš problem je i to što je u drugim zemljama proizvodnja jabuke visoko subvencionasana  te mi teško možemo biti konkurentni“, kaže ovaj ugledni voćar.

Zabrinuti su i u Udruženju voćara RS. Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Darko Milošević kaže da se rješenje već sada mora tražiti.

„Jabuke sa područja Majevice, uglavnom, plasiramo u markete i kvantaške pijace. Domaći otkupljivači se okreću tržištima na kojima prolazi naš sortiment jabuke. Najrasprostranjenija sorta je ajdared ali Evropa traži slatku jabuku, sorte zlatni delišes, crveni delišes,  gala. Što se tiče šljive, rusko tržište je zahtijevno i mi tradicionalno izvozimo na tržište Evropske unije, Njemačke, Austrije, Holandije“, kaže Milošević.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za podršku voćarstvu ove godine izdvojiće  oko 3,5 miliona maraka. Osim redovnih milion maraka, ove godine obezbeđeno je i milion maraka iz Kompenzacionog fonda te 500.000 maraka za kapitalne investicije. U Udruženju voćara Republike Srpske ističu da se, ukoliko to vremenski uslovi dozovole, u BiH godišnje proizvede oko 40.000 tona jabuke i 15.000 tona šljive.

Voćnjaci su za sada u dobroj kondiciji a  proljećni mrazevi nisu bili jaki i nisu nanijeli štetu te se voćari nadaju dobrim prinosima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI