Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBakteriozna vlažna trulež - Bolest koja napada plodove povrća

Bakteriozna vlažna trulež – Bolest koja napada plodove povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bakteriozna vlažna trulež – uzročnik Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Jones) Hauben et al.; Erwinia carotovora subsp. carotovora (Jones) Bergey.

Ova bakterija kod nas može prouzrokovati ekonomske štete pri proizvodnji i skladištenju paprike, paradajza i plavog patlidžana, ali i drugih ratarskih i povrtarskih biljaka koje imaju mesnate i sočne biljne organe (plodove, stablo, krtole, korijen ili lukovice) bogate hranljivim materijama. Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, osim paprike, paradajza i plavog patlidžana, napada i mnoge druge biljke domaćine, među kojima su posebno važno krompir, mrkva, kupus, karfiol, luk, suncokret, šećerna repa i dr.

Pročitajte: Siva trulež – Bolest koja uništava paradajz, papriku i plavi patlidžan

Simptomi

Bolest se češće pojavljuje tokom ljetnjih mjeseci u fazi tehnološke zrelosti plodova pri gajenju paprike, paradajza i plavog patlidžana u gustom sklopu, a naročito poslije kiše praćene olujnim vjetrom ili gradom.

Početni simptomi bolesti na plodovima paprike , paradajza i plavog patlidžana najčešće se uočavaju na mjestu povrede nastale ubodom insekata, udarom čestica zemlje ili pijeska nošenih vjetrom ili grada, u vidu smeđih do tamnomrkih vodenastih površina koje se vremenom šire i zahvataju veći dio ploda.

Bolest se u povoljnim uslovima razvija veoma brzo i za svega nekoliko dana može da zahvati cijeli plod, na kome se ispoljava tipična vlažna trulež, koja se karakteriše razaranjem parenhimskog tkiva i promjenom izgleda ploda koji se na kraju pretvara u vlažnu, žitku kašatu masu mrke boje, pri čemu ostaje pošteđena samo pokožica ploda. Ove promjene često prati karakterističan neprijatan miris, koji je posljedica razvoja sekundarnih parazita ili saprofita.

Osim tokom proizvodnje, vlažna trulež se može pojaviti i tokom transporta plodova, kao i tokom njihove prodaje na tržištu.

Pročitajte: Virus bronzavosti paradajza – Kako spriječiti pojavu ovog virusa?

Suzbijanje

Za uspješnu kontrolu P.c. subsp. carotovorum poseban značaj imaju preventivne mjere zaštite. S obzirom na to da se ova bakterija održava u oboljelim biljnim ostacima, to ih po zavrđenoj berbi treba ukloniti.

Važna mjera je i promjena plodoreda, pri čemu na parcelama na kojima je  utvrđena pojava bolesti ne treba  gajiti osjetljive biljke 3-4 godine. Za preporuku je i sadnja biljaka u dobro drenirana zemljišta gdje nema opasnosti od zdržavanja vode, kao i izbjegavanje pretjeranog navodnjavanja vještačkom kišom u toku ljetnih mjeseci.

Plodove paprike, pardajza i plavog patlidžana treba brati po suvom vremenu, a potom ih čuvati u suvom, čistom i dobro provjetrenom skladištu i pri nižim temperaturama. Pri berbi, pakovanju, transportu i skladištenju treba nastojati da se plodovi što manje povređuju.

Literatura: “Smjernice za integralnu zaštitu paradajza, paprike i patlidžana na otvorenom polju” Sarajevo, 2016.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI