Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAustrocylindropuntia subulata - Kako se gaji kaktus minimalnih zahtjeva

Austrocylindropuntia subulata – Kako se gaji kaktus minimalnih zahtjeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste ljubitelj kaktusa, vrlo je vjerovatno da poznajete vrstu Austrocylindropuntia subulata jedne od najotpornijih koje postoje na svijetu, idealne za sve početnike ili za one koji zaboravljaju na svoje biljke.

Karakteristike Austrocylindropuntia subulata

La Austrocylindropuntia subulata, poznat jednostavno kao opuntia subulata biljka je koja može imati 2-3 metra ako je posađena u zemlju, ali ne više od jednog metra ako je u saksiji.

Jedna od karakteristika koja najviše privlači pažnju ove biljke je činjenica da se radi o “neuništivoj” biljci. A šta god da uradite sa njim, on će preživiti, čak i kada ga nađete u veoma lošem stanju.

Ima listove koji su vrlo mali, samo 1-2 centimetra. A ono najljepše u vezi s ovim kaktusom je cvijeće. U sezoni cvatnje obično proizvodi cvjetove duge 6 cm crvene boje. Ako se oprašuju, onda će izrasti u plod od oko 10 cm. Ali budite oprezni, jer će biti puno trnja.

Pročitajte: Kikiriki kaktus – Uzgoj, održavanje, razmnožavanje

Njega Austrocylindropuntia subulata

Lokacija i rasvjeta

Preporučujemo da ga smjestite na mjesto gdje ima dosta sunčeve svjetlosti. Ali to morate uraditi postepeno.

Kada kupite primjerak ovog kaktusa, normalno je da dugo nije bio na suncu. Dakle, ako ga stavite direktno na sunce, listovi i stabljike će izgorjeti. Najbolje što možete učiniti je naviknuti biljku malo po malo, dok ne vidite da ga možete ostaviti na suncu.

Nije preporučljivo imati ga u zatvorenom prostoru jer kaktusima nije dovoljno osvjetljenje u domovima. U stvari, ako primijetite da ima slabije stabljike nego inače, da ga napadaju štetočine i bolesti ili da ne cvjeta, razlog može biti sljedeći: nedostatak sunčeve svjetlosti.

Temperatura

Najnormalnije je da mislite da će, pošto je kaktus, sam izdržati tople temperature i da će na mrazevima na kraju oboljeti i umrijeti. Ali istina je da neće.

El opuntia subulata je biljka porijeklom iz Južne Amerike, prisutna uglavnom u Peruu i Ekvadoru, a u svom prirodnom staništu poznaje i vrlo visoke i vrlo niske temperature. Tako da ne biste trebali imati problema s tim.

Generalno, može izdržati povremene mrazeve i temperaturu od -4ºC. Ali ako je uobičajeno da padne više od toga, najbolje ga je zaštititi.

Pročitajte: 6 koraka za uspješno presađivanje kaktusa

Zemlja

Kada sadite ili presađujete svoj kaktus, važno je da znate gdje ćete to učiniti i koji će vam supstrat biti potreban.

Ako se odlučite da ga posadite u baštu, u zemlju, uvek izaberite dobro drenirano tlo. Međutim, u slučaju saksije, preporučljivo je da pripremite supstrat sastavljen od univerzalne mješavinei perlita, riječnog pijeska ili nečeg sličnog kako biste imali dobru drenažu.

Drugi preporučuju supstrat za kaktuse, koji je obično usmjeren na izbjegavanje nakupljanja vode kako ne bi uticao na njihovo korijenje.

Odaberite jedno ili drugo, oba će vam pružiti dobru njegu ove biljke.

Zalivanje

Nema sumnje da je zalivanje jedna od mjera njega Austrocylindropuntia subulata ali ne zato što ga morate puno zalivati, već naprotiv.

Ljeti, na primjer, dovoljno je 1-2 zalivanja sedmično. Zimi možete zalivati jednom do dvaput mjesečno, ništa više. Zapravo, sve dok je zemlja vlažna, ne morate ih zalivati i tek kada se “sjetite” treba to učiniti, jer imaju tendenciju da se dobro drže.

A kako znate da li je zemlja suva?

Vidite naborane stabljike. Ako to primijetite na biljci, možete ga oporaviti ako cijelu saksiju stavite u posudu s vodom na 30 minuta (zalivanje potapanjem). Ili, ako ste ga posadili u zemlju, obilno ga zalijte.

Naravno, zgodno je ne ići u te krajnosti, ali, ako se to dogodi, vidjećete da ga je lako oporaviti.

Pročitajte: Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

Đubrenje

Osim zalivanja, važno je i đubrenje, posebno u pogledu cvjetanja, đubrite ga od proljeća do rane jeseni. Nije obavezno, ali ako želite da cvjeta onda je potrebno đubriti.

Koristite đubrivoza kaktuse i pridržavajte se uputstva proizvođača.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI