Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Kada i kako da beremo koprivu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Još početkom proljeća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda – po parkovima, dvorištu, planini, tamo gdje ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila prva hrana u proljeće.

Kopriva u sebi sadrži takozvano oragansko gvožđe, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost su zbog nedostatka ogranskog gvožda.

Ishrana sa koprivom je u stanju da pročisti krv ili da ojača slanje kiseonika. Njenim branje u proljeće, mi ulivamo prvu sunčevu energiju koja je ogrejala njene listove. Svima kome je potrebna energija nakon zimskog perioda, treba da se osloni na nju.

Pročitajte: Savjet travara – Ovako se pravilno koristi kopriva

Kopriva može da raste i napolju, i u saksiji, i da se upotrebljava stalno, kao ljekoviti čaj ili poparena – čak i u sirovom stanju kao salata, sa masnoćom. Preporučuje se svima ko ima vrijeme da je nabere.

Kopriva se može konzumirati cijele godine. U proljeće pomaže kod proljećnog umora, zimi će pomoći kada smo pretjerali za prazničnom hranom, a ako smo opterećeni tokom dana, možemo probati da zamijenimo kafu čajem od koprive.

Branje koprive

Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo proljećni umor, treba da beremo koprivu kada mjesec opada.

Za ostalo ljekovito bilje je baš obrnuto. Čaj od koprive se pije kada se mjesec smanjuje i to između 15-19 za bolji efekar. Najbolja je mlada, proljećna kopriva.

Dobro je da odaberete čisto mjesto za branje korpive. Najbolje ako kod tog mjesta ima voda blizu. Ni u kom slučaju ne treba da se bere u naseljenim mjestima i oko puta.

Pročitajte: Za ove tri namirnice kažu da su najzdravije na planeti

Zapamtite, beru se samo vrhovi koprive, a ne cijela biljak. Koristite rukavice, pošto, iako je zdravo, kada kopriva ožari to mnogo boli.

Možete koristiti makaze, a sakupljeno stavite u kesu. Kada je donesete kući, rasporedite je na nekoliko dana u šareni hlad da se osuši.

Osim za liječenje i jačanje imuniteta, kopriva se koristi i za pravljenje mnogih kilinarskih izazova, koji su tipični za bugarsku kuhinju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI