Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaArboricidi - Sredstva za uništavanje drveća većeg prečnika, panjeva i šiblja!

Arboricidi – Sredstva za uništavanje drveća većeg prečnika, panjeva i šiblja!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poludrvenaste vrste kao što su razni žbunovi kupina, šipak, glog, krušina, kiselo drvo, rejnutrija, bagremac i puzavice – divlji krastavac, divlja loza, pasije grožđe, hmelj i dr. su veoma često prisutne na zapuštenim površinama, uz puteve, rijeke i kanale, duž pruga, na međama, u ruševinama napuštenih stambenih, poljoprivrednih i industrijskih objekata. Postepeno u ove površine ulaze i drvenaste vrste kao što su bagrem, Glycyrrhiza spp. (vrsta slična bagremu, s ogromnim trnovima i neobičnim lepljivim plodovima), breza, bukva, divlja jabuka, kruška, trešnja i dr., i stvara se “džungla”, koju je teško iskrčiti i očistiti.

Mehaničko uklanjanje – sječenje, krčenje je veoma težak i mučan posao, a ukoliko se želi čista i uredna površina, ovakav način je, nažalost, i uzaludan. Zašto? Zato što se ovakvim mjerama biljke, suprotno očekivanju, podstiču u bržem i uspješnijem oporavku.

Rješenje – arboricidi

Šta je najbolje rješenje? Najbolje je primijeniti hemijsko suzbijanje arboricidima, a zatim mehanički ukloniti ostatke.

Arboricidi su grupa pesticida namenjenih za hemijsko suzbijanje šiblja i drveća. Ova grupa je zbog primjene herbicida na bazi aktivne materije glifosata nepravedno “gurana u stranu”, jer se smatralo da glifosat u većim dozama može da zamijeni arboricid, ali to nije tačno.

Kvalitetno tretiranje arboricidima je mnogo kvalitetniji i sigurniji način.

Na našem tržištu, a i u svijetu, malo je preparata iz ove grupe i osnovni preparat je na bazi aktivne materije triklopir (preparat Garlon 4a ).

GARLON
Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco doo

Garlon je sistemični herbicid i arboricid, i koristi se za uništavanje zeljastih korova i poludrvenastih i drvenastih biljaka (žbunova, šiblja, puzavica, drveća i sl.). On djeluje samo na širokolisne biljke, tj. ima veoma slabo ili nikakvo delovanje na travu i travne (uskolisne) korove.

Usvaja se preko lista i mladih izdanaka, a ne preko korijena, pa se ne može primijeniti zalivanjem. U zemljištu se veoma brzo raspada pod dejstvom mikroorganizama, a kroz zemljište se kreće veoma sporo, pa nema izrazite opasnosti od dospijevanja u podzemne vode.

Efikasan je u suzbijanju drvenastih vrsta kao što su: kiselo drvo, breza, bukva, bagremac, šipak, krušina, kupina, glog, bagrem, hrast, a posebno je dobar za suzbijanje vrsta koje se obnavljaju iz izdanaka (bagrem, bagremac, krušina, glog), jer se zadržava u korijenu i osnovi stabla i sprječava naknadno nicanje.

Primenjije se u skladu s uputstvom za primjenu ( 2-5 l/ha) a ukoliko se radi ručnim prskalicama zapremine 10 l, preporuka je napraviti rastvor u razmeri 100 ml Garlon 3a u 10 l vode.

Kod zeljastih korova i poludrvenastih žbunova i drveća debljine do 8 cm potrebno je isprskati što je više moguće lisne mase, tj. dobro “okupati” biljke. Tretiranje se može raditi u toku cijele vegetacije, ali se u suzbijanju drvenastih vrsta najbolji rezultati postižu u fazi neposredno pre razvoja novog lišća, tj. mladih razvijenih listova, kada “sokovi” intenzivno kruže u cijeloj biljci, pa se herbicid brže prenosi, kao i pred jesen kada biljka povlači sokove u korijen.

Kada se tretman uradi dobro i ako vladaju povoljni meteorološki uslovi – umjereno toplo i vlažno vrijeme, pun efekat preparata Garlon može se vidjeti za oko 20 dana. Kada se potpuno osuše žbunovi i tanko drveće, poželjno je isjeći žbunje i uklonoti ga. Ukoliko se prvi tretman radi u proljeće ili u toku ljeta, može doći do ponovnog rasta izbojaka bagrema i drugih žbunova i drveća, i kada biljke ponovo kreću da razvijaju mlade listove i izdanke treba ponoviti tretman. Tretman se može ponoviti u toku ljeta ili pred jesen, kada biljka povlači sokove u koren. Ovaj ponovljeni tretman je potreban kod izuzetno gustih pojaseva žbunja i puzavica.

Ima rješenja i za drveće većeg prečnika

Ukoliko se želi uništiti drveće presjeka većeg od 12 cm, gde je zbog visine krošnje folijarni tretman neizvodiv, efektivno je tretiranje tzv. injekcijama.

Baterijskom bušilicom se izbuši rupa i odmah špricom ubrizga čist Garlon ili se zasijeca kora i injektira ili premaže preparatom.

Garlon se može primijeniti i za uništavanje izbojaka iz panjeva lišćara, premazivanjem četkom ili prskanjem preko reza panja. Kada treba uništiti drveće čiji je presjek stabla veći od desetak centimetara, zbog veličine krošnje folijarno tretiranje nije uvijek efikasno, pa se pored injektiranja preparata Garlon često mora raditi i mehaničko uklanjanje, tj. sečenje drveća. Kako bi se spriječila pojava izbojaka, potrebno je premazati četkom ili isprskati prskalicom svjež presjek.

Kod većih panjeva se ne mora premazati ili isprskati cijo presjek, već je dovoljan i prsten širine 5 cm pored kore. Panjevi se moraju odmah premazati – na svjež presjek, jer ukoliko se ostavi neko vrijeme, biljke stvaraju barijeru i preparat ne može da se usvoji.

Za premazivanje se pravi koncentrovan rastvor, i to za panjeve hrasta ili cera u odnosu jedan deo Garlon 3a na pet dijelova vode, a za ostale lišćare, u odnosu 1:10 delova vode.
Kako bi se poboljšalo djelovanje na neke specifične vrste triklopir (Garlon) može se miješati sa glifosatom, dikambom, 2,4  i drugim aktivnim materijama.

Tekst i fotografije:
Dr Dragana Marisavljević
Institut za zaštitu bilja i životnu sredinu, Beograd

PROČITAJTE:

Jednostavan način da se riješite PANJEVA

NEMA VIŠE ČUPANJA: Zauvijek uklonite neželjenu travu iz bašte, a da cvijeće ostane netaknuto!

Kako izvršiti presađivanje starijih voćaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI