Srijeda, 29 Novembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAlkoholnim sirćetom podstaknite brže klijanje sjemena - evo kako

Alkoholnim sirćetom podstaknite brže klijanje sjemena – evo kako

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Alkoholno sirće omogućava bržu razgradnju spoljašnje opne sjemena, a ujedno ubija patogene. Stoga će nova biljka brže proklijati ako sjeme prije sadnje namočite u alkoholnom bijelom sirćetu.

Namakanje sjemena u sirćetu pomaže da se proces klijanja odvija brže nego inače jer omogućuje da se spoljašnji sloj lako razgradi, što pomaže u klijanju sjemena.

Kada je riječ o razmnožavanju sjemena, morate uzeti u obzir mnoge činioce. To su voda i tlo, ali temperatura, ishrana, kvalitet sjemena, starost i drugi aspekti. Takođe, sjemenkama koje klijaju potrebna je dobra količina kiseonika, pa je njihov metabolizam brz. Ako bilo što od toga nije u ravnoteži, sjeme neće uspjeti proklijati.

Šta je sirće?

Bijelo sirće glavna je namirnica u domaćinstvu koju svi koriste za kuvanje. To je vodenasta tekućina koja sadrži oko pet do osam posto sirćetne kiseline.

Sirćetna kiselina pomaže određenim sjemenkama da brže klijaju i omogućuje da se spoljašnji sloj razgradi za brži rast. Ovo takođe omogućuje sadnicama u razvoju da apsorbiraju sve hranjive materije koje se dodaju tokom procesa klijanja, piše BalconyGardenWeb.

Pročitajte: Rastvor od meda kao prirodni biostimulator za brže klijanje sjemena

Naučnici na Capiz State Sveučilištu na Filipinima sproveli su istraživanje i posmatrali su učinak sirćeta na klijanje sjemena patlidžana. Utvrdili su da sirće definitivno ubrzava proces klijanja te da je učinkovita primjena sirćeta koncentracije 0,001 posto.

Kako sirće poboljšava klijanje sjemena

Kada namočite sjeme s bijelim sirćetom koji sadrži do pet posto formule sirćetne kiseline, sjeme obično klija u mnogo kraćem razdoblju. Sirćetna kiselina omogućuje spoljašnjem sloju da se razgradi i takođe pomaže u uništavanju spoljašnjih patogena na sadnici.

Pročitajte: Zašto dolazi do klijanja sjemena u plodovima voća i povrća?

Recept za mješavinu sirćeta koja podstiče klijanje

Pomiješajte jednu kašičicu sirćeta u jednoj šolji vode u posudi. Namočite sjeme u ovoj otopini preko noći, ali ne više od 12 sati jer bi u suprotnom sirće moglo uništiti sjeme.

Posadite sjeme na uobičajeni način sljedeći dan nakon namakanja. Takođe možete isprobati metodu papirnatog ubrusa za brzo klijanje.

Sirće je održivo rješenje za zahtjevnije sjemenke kao što su bamija, patlidžan, pasulj i dinja. Pomaže skratiti vrijeme i brže pokrenuti proces klijanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI