Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaAko želite pojesti nešto slatko, ali i zdravo, ANANAS je odličan izbor!

Ako želite pojesti nešto slatko, ali i zdravo, ANANAS je odličan izbor!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ananas je vrsta voća u kojoj možete uživati tOkom cijele godine. Ako želite pojesti nešto slatko, ali i zdravo, ananas je odličan izbor. Pripada skupini najslađeg voća, a sadrži puno manje kalorija.

Ananas postaje sve popularniji u mršavljenju. Još uvijek je jako zanimljiva tema istraživanja jer naučnici vjeruju da ananas krije još veći broj korisnih svojstava. Može li ananas uistinu pomoći u mršavljenju? Upoznajte se s nekoliko činjenica.

Sadrži malo kalorija i nimalo masti.

Brzo se apsorbuje i pruža energiju.

Brzo povećava razinu energije, lako se probavlja i potiče rad probavnog sustava.

Sadrži vitamin B1 koji pomaže u razgradnji ugljikohidrata.

Svježi sok od ananasa je odlična zamjena kada želite promijeniti piće, a istovremeno hidratizirati tijelo i podstaknuti ispiranje toksina.

Odličan je izvor mangana, koji je neophodan za jačanje kostiju, a takođe štiti tijelo od slobodnih radikala dok se antioksidansi bore s njima.

Jedna šalica ananasa sadrži 30% preporučene dnevne vrijednosti mangana. Unijet ćete i pristojnu količinu bakra i tiamina, i više od 60% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C.

Zašto je dobar za mršavljenje?

Ananas sadrži malo kalorija, puno vlakana i veliki postotak vode, stoga će vas jako brzo zasititi, i to bez straha od debljanja. Osjećaj sitosti će vas spriječiti u prejedanju. Vlakna će pospješiti rad probave i sagorijevanje kalorija.

Lako se uvodi u svakodnevnu prehranu jer ga možete pripremati na različite načine. Odličan je dodatak frapeima i zamjena za desert.

Iako vam ananas može pomoći u mršavljenju, ne može učiniti čuda. Ako ga uvrstite u svakodnevnu prehranu, primijetićete postepeno i polagano mršavljenje. Na početku ćete vjerojatno rezultate primijetiti puno brže jer će se tijelo početi oslobađati od viška tečnosti.

Najveća prednost uvođenja ananasa u svakodnevnu prehranu jeste ta da ćete uživati u zdravom i nutritivno hranjivom plodu, a nećete unositi suvišne masti.

Vitamin C u ananasu

Jedan sirovi ananas sadrži oko 432 miligrama vitamina C, a to je oko 50% preporučenog dnevnog unosa. Ista količina ananasa iz konzerve sadrži samo 7 miligrama vitamina C. Prehrana koja se sastoji od svježeg ananasa na dnevnoj bazi osigurava odličan izvor vitamina C koji podstiče sagorijevanje masti.

Vitamin C i sagorijevanje masti

Tijelu je vitamin C potreban da bi trošilo masti. Što je u vašoj prehrani manje vitamina C, to je veći rizik od nakupljanja masti u tijelu. Jednim istraživanjem se pokazalo da vitamin C neće dati brze rezultate, ali će postignuti rezultati biti dugoročni. Veliki broj ljudi pati od manjka vitamina C u tijelu, vjerojatno iz razloga što se vitamin C u hrani uništava kada je hrana izložena svjetlu ili se termički obrađuje.

Manje kalorija

Stručnjaci vjeruju da su kalorije u ananasu zapravo negativne kalorije. Neka hrana zahtijeva potrošnju većeg broja kalorija da bi se uopće razgradila. Na taj način se stvara kalorijski deficit. Iako ovo vjerovanje nije potvrđeno od strane nauke, istina je da sirovi ananas ne sadrži puno kalorija i znatno manje kalorija od konzerviranog ananasa.

Bromelain

Bromelain je enzim koji je 100% prirodan i nalazimo ga u nekim vrstama egzotičnog voća, naročito u ananasu. Znanstvenici su jednim istraživanjem izolirali bromelain i procesom destilacije pripremili koncentrat.

Bromelain se vijekovima koristi za ublažavanje probavnih tegoba i smanjenje kronične upale u tijelu. Takođe se često konzumira uz meso jer pospješuje razgradnju proteina. Sudeći prema bromelainu, ananas će podstaknuti rad metabolizma i razgradnju masti.

Izvor: centarzdravlja.hr

PROČITAJTE:

Svjež ili u vidu soka: ANANAS je EFEKTNIJI od sirupa za kašalj

Kako da posadite ananas – Jednostavnije je nego što ste očekivali!

ČUDESNO VOĆE: Ananas liječi mnoge bolesti, ali ne smiju svi da ga konzumiraju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI