Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDA LI JE ZAMRZNUTA RIBA LOŠIJA OD SVJEŽE?

DA LI JE ZAMRZNUTA RIBA LOŠIJA OD SVJEŽE?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rijetki su te sreće da si svaki put mogu priuštiti svježe ulovljenu ribu. Kupovanje zamrznute ribe potpuno je normalna praksa danas jer je, kao prvo, uvijek dostupna, a kao drugo, jeftinija.

Iako je dostupnija i jeftinija, ljudi su nekako skeptični prema ribi iz zamrzivača u supermarketu jer ne znaju koliko već dugo tamo stoji te se boje da u njoj nije ostalo ništa hranjivih tvari. E, pa možete odahnuti i bez grižnje savjesti posegnuti u zamrzivač za ribom jer je ona, naime, jednako kvalitetna kao i svježa, pokazalo je istraživanje.

Ovaj novi napredak koristan je za potrošače koji žele kupiti više pristupačne smrznute ribe, a smanjiti rizik od parazita koji se mogu naći u sirovoj ribi. Važno je samo, složili su se, da se ispune tri temeljna čimbenika.

Prvo, riba se mora zamrznuti odmah nakon ulova. Nakon toga mora ostati smrznuta na stabilnoj i niskoj temperaturi cijelo vrijeme, što dovodi do odmrzavanja bez ikakvih prekida. Odmrzavanje se tada mora odvijati neposredno prije nego što se riba krene pripremati.

Kvaliteta ribe koja je prolazila ove testove bila je dobra 10 dana nakon odmrzavanja. To znači da su bez bakterija, a tekstura i boja bile su vrhunske kvalitete kada je riba bila pravilno zamrznuta, piše Daily Mail.

Brzinsko zamrzavanje je ubrzani proces u kojemu se riba zamrzava odmah nakon što se ulovi. Stavlja se na ultra nisku temperaturu, obično -28 stepeni celzijusa, što je dovoljno da se riba zamrzne za svega nekoliko sekundi.

Stručnjaci podsjećaju kupce da ispituju svoju ribu kako bi bili sigurni da nije smrdljiva, da nema opekline od leda, kao i neka kupuju od pouzdanih dobavljača. Dakle, je li riba koju kupujete uhvaćena prije dva dana ili prije dva mjeseca, sve dok je pravilno zamrznuta i odmrznuta, potpuno je nebitno.

Izvor: net.hr

PROČITAJTE:

Ribari iz Save izvadili lobanju nepoznatog stvorenja

Ovo je najzdravija riba na svijetu: Jedna porcija nedeljno štiti srce, snižava holesterol, popravlja memoriju!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI