Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoAko sadite kupine ovo morate da znate

Ako sadite kupine ovo morate da znate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupina spada u grupu jagodičastih voćnih vrsta, ali prilikom podizanje zasada i sadnju ove voćne kulture ne mora da se pokloni toliko pažnje kao kod jagode i maline, znači voćna kultura skromnijih uslova gajenja.

Sam početak prilikom podizanja je veoma bitan da kasnije u toku proizvodnje ne bi imali problema. Uspjeh svake voćarske proizvodnje je korišćenje kvalitetnog sortifikovanog startnog sadnog materijala, dobro pripremljeno kvalitetno zemljište i primjenjena sva neophodna agrotehnika po fenofazama razvoja. Podizanje kupinjaka može na terenima ako imamo dobru cirkulaciju vazduha, prozračnost, slabije pojave rose i druge otežavajuće okolnosti, izbjegavanje uvala depresija i drugo, kao i odabir zemljišta dubokog fiziološkog profila.

Pročitajte: Razmnožite kupine vrhom stabljike

Prilikom podizanja kupinjaka i sadnja kupine mora da se pripremi zemljište na kojoj se planira podići zasad a to podrzumjeva čišnjenje od korova i zemljišnih patogena. Gajenje žita kao predkulture unazad nekoliko godina je dobro priprema za podizanje kupinjaka. Prilikom podizanje zasada osnovna obrada za kupinjak se obavlja na dubini od 40 – 50 cm radi stvaranja povoljnih uslova za razvoj korijenovog sistema. Prije osnovne obrade može da se uradi meliorativno đubrenje na osnovu agrohemiske analize. Po završetku ovih radova pristupa se postavljanju naslona stubova na rastojanju od 5 do 8 m a potom pripremi zemljišta za sadnju. Sadnja se obavlja na zemljištu umjerene vlage gdje je izvršeno đubrenje na osnovu agrohemijske analize (startno đubrenje) i pripremaju jamići za sadnju na dubini od 20 do 25 cm. Kopanje jamića može biti sondama ili ašovom, vrijeme sadnje bolje jesenje nego proljećna sadnja.

Razmak sadnje u mnogome zavisi od primjenjene agrotennike i uslova sredine i u našim uslovima se kreće razmak od 2 m do 3 m između trapova, a u redu u zavisnost od sorte od 50 cm do 80 cm. Na parcelama gde može doći zbog obilnih padavina do kraćeg zadržavanja vode preporučuje se formiranje bankova visine 10 do 20 cm i sadnja na bankove. Prilikom sadnje obavezno potapanje korenjaka u sredstva za stimulaciju ožiljavanja i prijem kao i zakraćivanje posađenih izdanaka po sadnji na dva do tri pupoljaka. Uspjeh sadnje zavisi od pravovremene sadnje i primjenjene mjere njege poslije sadnje.

Izvor: Jugpress

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI