Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko na proljeće želite u bašti ili na balkonu ljiljane, sad je...

Ako na proljeće želite u bašti ili na balkonu ljiljane, sad je trenutak da napravite ovaj ključni potez

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim što možete presaditi neke cvjetne vrste – kaktuse i ciklame, kalanhoje i afričke ljubice, ako želite neke nove cvjetne vrste, onda je vrijeme da razmislite o ljiljanima, jednoj od najstarijih cvjetnih vrsta, s prekrasnim velikim cvjetovima raznih boja i neodoljiva mirisa.

Iako nam se čini, s obzirom na žegu, da ništa što sada posadimo ne može uspjeti, ipak postoje neke biljne vrste koje će se održati i u ovakvim vremenskim uslovima. Avgust je ipak vrijeme za sadnju raznog povrća (kineski kupus, zimska salata, rotkvica) te cvijeća poput ljiljana pa nemojte odustati od njih.

Jednako dobro uspijevaju zasađene u vrt ili pak tegle, a često se koriste i kao rezano cvijeće za bukete i aranžmane. Zbog svoje visine (mogu narasti skoro do 1 m), ljiljani izuzetno efektno izgledaju zasađeni u vrtu, naročito kada je više cvjetova, pa izgledaju kao veliki rascvjetani grm.

Od 90-ak vrsta koliko ih postoji u svijetu, najpoznatiji je svakako bijeli ljiljan, sa zvonkolikim, krupnim cvjetovima.Osim u kolovozu ili rujnu, možete ih saditi u i proljeće uz pomoć lukovica.

Pročitajte: Jesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

Uzgoj ljiljana

Ljiljani vole propusno tlo, jer mu je za uspješan uzgoj potrebna drenaža – zato na dno tegle stavite šljunak ili kamenčiće. Svakako ih sadite u teglu koja ima otvore na dnu kako bi višak vode mogao oticati. Lukovice zasadite po nekoliko u grupi (3 do 5 komada), s razmakom od 30 cm i na dubini od 35 do 40 cm. Produbite rupe alatkom i čvrsto utisnite lukovice te zatrpajte zemljom i zalijte.

Ako ih sadite u tegli, nemojte odmah staviti zemlju sve do vrha – učinite to tek nakon što počnu rasti i puste listove. Ljiljani vole vlagu i zato ih redovno zalivajte, samo pazite da ne pretjerate s količinom vode jer bi lukovice mogle struliti. Redovna prirana je takođe potrebna, ali ne odmah nakon sadnje. Pričekajte da biljka naraste oko 20 cm, i onda redovno u vodu za zalivanje dodajite tekuće đubrivo za cvatuće biljke.

Važan savjet: Nakon što ljiljan procvjeta, nemojte ga više prihranjivati te ga vrlo oskudno zalivajte.

Pročitajte: Uz ove savjete LJILJAN će vam cvjetati kao lud!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI