Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

Jesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljiljani (Lilium sp.) su dobro poznate i vrlo popularne proljećne lukovice koje se sade u proljeće i jesen. Teško je opredjeliti se – da li su ljepši krupni cvjetovi ili snažan i prijatan miris. U narednom tekstu pročitajte korisne savjete za njegu ljiljana.

Doba cvjetanja

Većina ljiljana donosi cvjetove u jesen, mada postoje vrste iz ove porodice koje cvjetaju i u toku ljeta. Najlepši i najmirisniji ipak su proljećne cvjetnice

Kako obaviti sadnju ljiljana

Mogu se saditi u velikim baštenskim saksijama, na prilazima kući, uz ograde ili u cvjetnim rondelama. Ono o čemu treba voditi računa je da se ljiljani nikada ne sade sami. Dobro je da se sade sa niskim perenama koje će svojim lišćem i granama prekriti donji dio stabla koji je osjetljiv na prejako sunce.

Svjetlo/pozicija

Cvjetne grane i cvjetovi vole dosta sunca. Ukoliko ste ga posadili tako da donji dio stabla ipak bude zaštićen, možete ga saditi na punom suncu. Sjenoviti položaji nisu dobar izbor.

Temperatura

Odlično prezimljavaju u zemlji tako da  se mogu posaditi i u jesen. Jesenja sadnja za mnoge lukovice koje cvjetaju u proljeće od presudnog je značaja za dobro i kvalitetno cvjetanje. Sadnju možete započeti kada spoljne temperature padnu na oko 5oC. Na ovim temperaturama biljke neće krenuti da tjeraju izbojak već će se ukorjenjivati. Ova faza ukorjenjivanja traje do kraja zime. Za to vrijeme u unutrašnjosti lukovice odvija se formiranje cvjetova. Ovako odgajene lukovice u proljeće daju lijepe krupne cvjetove na visokim cvjetnim drškama.

Uz ove savjete LJILJAN će vam cvjetati kao lud!

Dezinfekcija lukovica

Kako bi dezinfikovali lukovice ljiljana prije sadnje, potrebno ih je potopiti pola sata u rastvor kalijum hipermangana. Ovaj rastvor dobijemo kada pet grama kalijum hipermangana rastvorimo u jedan litar vode.

Orezivanje ljiljana

Naravno da se lukovičaste biljke ne orezuju, ali ih nakon precvjetavanja treba skratiti. Nakon precvjetavanja otkinite 2/3 cvjetne drške sa pripadajućim listovima, a ostatak lisne mase ostavite kako bi se lukovica hranila i rasla. Ovakvu lukovicu izvadite krajem juna i čuvajte u vlažnom tresetu na prohladnom mjestu bez svjetla.

Razmnožavanje

Razmnožavaju se djeljenjem lukovica. Sama lukovica ljiljana izgleda kao šišarka. Spoljne ljuske možete odvojiti i posaditi u sandučić sa tresetom. Djeljenjem lukovica dobićete biljke koje će dati lijepe krupne cvjetove tek za dvije do tri godine

Zalivanje ljiljana

Osjetljivi su na pretjerano zalivanje, pa ih i ne treba zalivati preobilno. Mesnati korijen u ovakvim uslovima brzo počinje da truli. Za proljećno cvjetanje biljke će imati dovoljno vlage sakupljene u tokom zime, a nakon cvjetanja treba ih umjereno zalivati.

Prihranjivanje

Ukoliko su lukovice precvjetale, treba ih redovno hraniti. Vodorastvorljivo đubrivo formulacije 20:20:20 (2g/l vode) sa svakim zalivanjem biće dovoljno. Ne koristite đubriva sa pojačanim azotom, jer ona dovode do pojave truleži lukovica prilikom čuvanja.

Dodatni savjeti:

  • Ljiljani su osjetljivi na pretjerano zalivanje
  • Čuvaju se u rastresitom tresetu. Svakog mjeseca provjerite lukovice i odstranite sve meke i natrule dijelove koji se mogu razviti u toku skladištenja. Nakon svakog odstranjivanja ovakvih dijelova ostavite da se povrijeđena mjesta potpuno osuše. Način čuvanja je isti kao i za dalije. Lukovice ljiljana možete saditi u saksijama već dva mjeseca nakon skladištenja ili sačekati rano proljeće.

Izvor: floraekspres.rs

PROČITAJTE:

Ova biljka upija negativnu enrgiju – Svaka kuća treba da je ima!

Fikus benjamin: Uzgoj, sadnja i njega bez greške

Cvijet kroton – prekrasna i rijetka sobna biljka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI