Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrijeme je za sadnju praziluka

Vrijeme je za sadnju praziluka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja praziluka – Praziluk se može saditi u proljeće, ali i krajem avgusta. Ako sad planirate sadnju, dobro je znati da će vam ovo zdravo povrće uspjeti i u saksiji na balkonu jer je prilično nezahtjevno za uzgoj.

Praziluk nije pretjerano zahtjevna kultura za uzgoj, tako da se ne morate bojati neuspjeha. Kako će se razvijati, zavisi od mnogih faktora poput sastava tla, pozicioniranosti u vrtu, ali i presadnicama koje ste zasadili. Ako ih niste sami uzgojili iz sjemena, nabavite ih na tržnici.

Kako biste dobili kvalitetne presadnice, raspitajte se kod onih koji imaju iskustva u tome – preporučiće vam najboljeg uzgajatelja. Ono što svakako nemojte pokušavati jeste sijati sjeme praziluka direktno u gredice jer neće uspjeti.

Pročitajte: Kakve uslove treba obezbjediti praziluku da bi dobro uspijevao

Praziluk najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu tokom cijele jeseni. Ključan element uspješnog uzgoja je i đubrenje, najbolje stajskim đubrivom. Presadnice sadite 15 do 20 cm duboko u zemlju, a kad zagrnete zemlju, dobro zalijte biljke.

Ako temperature u septembru budu visoke, možete povremeno zaliti gredice s prazilukom. Nakon vegetacije poželjno je skratiti listove kako bi bili što deblji. Nemojte ga brati prije nego što naraste minimalno 20 cm, piše Living.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...