Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKupina traženija i od maline - Kupci dolaze na noge voćarima

Kupina traženija i od maline – Kupci dolaze na noge voćarima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako je berba malina završena, za voćare ivanjičkog kraja ipak nema odmora. Crveno zlato zamijenile su kupine, čija sezona uveliko traje, a cijena crnih plodova ove godine takođe je dostigla svoj istorijski maksimum.

Kreće se na nivou od oko 200 dinara po kilogramu, a veliku potražnju za ovim voćem uslovila je nestašica na svjetskom tržištu. To je veliki korak napred, ako se zna da se otkupna cijena prethodnih godina kretala u prosjeku na nivou oko 50 dinara.

Pročitajte: Ni otanjeni rod nema ko da bere

– I kupina je doživila svojih pet minuta, a kako dani budu odmicali, očekujemo da će po kilogramu koštati i oko 300 dinara. Meksiko kao najveći proizvođač je podbacio, stoga velika potražnja vlada za našim voćem. Biće ovo jedna od najboljih godina, a velika šansa jesu i nova tržišta koja su nam otvorena poput Skandinavskih zemalja – kaže Dobrivoje Radović, voćar iz Ivanjice za RINU.

Međutim, i kupina dijeli istu sudbinu kao i malina, jer su prinosi ove godine dosta manji nego prethodnih sezona. Nekada je u Srbiji pod kupinom bilo oko 6.700 hektara, a usljed neisplative ekonomske računice iz prošlosti – mnogi su posjekli svoje zasade, pa je sada pod ovim voćem svega oko 1300 hektara.

Pročitajte: Suša prepolovila rod “crvenog zlata” – Cijena dostigla istorijski rekord

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI