Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetEvo kako da se rješite kuhinjskih moljaca

Evo kako da se rješite kuhinjskih moljaca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ove štetočine su opasne po zdravlje ljudi: mogu da izazovu alergije, razne bolesti, trovanje hranom… Moljci u kuhinji su opasni po zdravlje ljudi: mogu da izazovu alergije, razne bolesti, trovanje hranom itd.

U većini slučajeva insekti ulaze u kuhinju sa hranom kupljenom u supermarketu ili na pijaci. Neke žitarice se inicijalno ne obrađuju, a čuvaju se u zaraženim magacinima. Nakon pakovanja, moljci lako prežive nekoliko dana, pa nastavljaju da se razmnožavaju i unutar pakovanja.

Moljci se često nalaze u brašnu, pšeničnim žitaricama, pirinču. Ne prelaze veličinu od 3 do 4 milimetra, telo im je smeđe ili crne boje. Ako primetite takve štetočine, odmah bacite pakovanje. Ne pokušavajte da žitarice “pržite” na suncu ili da ih “proberete” rukama.

Moljci često ostavljaju jaja na zidovima suvih i toplih ormarića, pa se nakon bacanja žitarica, poslije nekog vremena ponovo pojave.
Kad bacite sve iz ormarića, obavezno operite ormariće sapunicom, pa premažite sa sirćetom. Ostavite da se dobro osuše i prije ponovnog skladištenja namirnica stavite nekoliko čenova bijelog luka ili lovorov list.
Kada uđu u kuhinju, paraziti brzo polažu mnogo jaja ne samo u žitaricama već i u hlebu, mekinjama, orasima.

Stoga vodite računa da redovno perete ormariće gdje čuvate hleb, kolačiće, žitarice i začine. Zato provjerite da li su vam žitarice bezbedne, tako što ćete ih potopiti u vodu, ukoliko na površinu “isplivaju” crvići ili moljci, bacite to sve u kantu za smeće.

Kako da sprečite širenje moljaca u kuhinji

1. Bacite sve žitarice, čajeve, začine, brašno, keks – zaražene moljcima
2. Očistite ormariće sapunicom, a zatim prebrišite alkoholnim sirćetom.
3. Ostavite ormariće par dana otvorene, da se dobro osuše, a onda u njih stavite čenove bijelog luka.
4. Za to vrijeme žitarice čuvajte u zamrzivaču, kao i brašno.
5. Kad odlučite da žitarice i brašno opet držite u ormarićima, stavite ih u staklene tegle i redovno brište ormariće i vodite računa da se moljci ne pojave.

Izvor: magicnobilje.com

PROČITAJTE:

Ose i stršljene namamite u boce sa pivom ili sokom

NARODNA VJEROVANJA: Pojavljivanje zmija u dvorištu ima proročki karakter: ONOGA KO UBIJE ZMIJU “ČUVARKUĆU”, ČEKA – STRAŠNA SUDBINA

Bijeli LUK na plastičnim flašama – LAKO do visokog PRINOSA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI