Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetDa li ste znali da i kaktus ima svoja ljekovita svojstva

Da li ste znali da i kaktus ima svoja ljekovita svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kaktus često služi kao ukrasna biljka u kući ili stanu. Nije zahtjevna za održavanje, a vrlo je dekorativna. Međutim, da li znate da je ova biljka vrlo ljekovita i može se koristiti za ublažavanje i liječenje brojnih stanja? U nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

Ruska narodna medicina tvrdi da je kaktus veoma ljekovit. Ruski travari pripremaju od različitih vrsta kaktusa razne narodne lijekove koji su, kako je praksa pokazala, davali primetne rezultate u liječenju mnogih oboljenja, kao i u prevenciji bolesti. Osim njih, stara indijanska plemena u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi, koristila su kaktuse u razne svrhe: plodovi i meke stabljike ovih neobičnih biljaka služili su im za ishranu, od drvenastih dijelova pravili su razne predmete, a bile su neizostavne u i obredima koji su se izvodili u čast bogova.

Protiv oticanja ekstremiteta

Sa jednog osrednjeg lista kaktusa najpre otklonite sve trnove, ali jako pažljivo, da neka bodlja ne bi ostala. Zatim ga izmeljite dok se ne pretvori u kašu. Uveče, neposredno prije odlaska u krevet, istrljajte oteklinu kašom od kaktusa. Nakon toga ravnomerno razmažite kašu preko svih udova i obmotajte ih najlonom i maramom ili šalom. Ovakav tretman primjenjuje se najduže 10 dana.

Pročitajte: Kako presaditi kaktus, a da se ne ubodete i ne oštetite biljku?

Posekotine i poderotine

Uzmite jedan veći kaktusov list i detaljno ga očistite od bodlji. Za uklanjanje trnova koristite jake, oštre makaze. Otklonite i kožu sa lista, pa njegov mekani deo stavite na ranu i obmotajte zavojem. Pomjerite nakon sat – sat i po. Ovakav tretman ponavljajte na svakih 24 sata, najduže 5 dana zaredom.

Rešavanje problema sa bronhitisom

Sa lista kaktusa skinite sve bodlje i kožu, tako da ostane samo njegov meki dio. Njime napunite jednu trećinu šolje i preko naspite kipuću vodu. Zatim prespite u sud za kuvanje i kuvajte na laganoj vatri petnaestak minuta. Procijeđeni odvar sipajte u šolju i odmah je dopunite vrelom vodom. Ovako pripremljen kaktus konzumirajte 3-4 puta na dan po 2 supene kašike, dok ne osjetite poboljšanje.

Probelmi sa prostatom (prostatitis)

Pripremite odvar na isti način kao što je prethodno objašnjeno. Kod liječenja prostate, čaj od kaktusa se pije 30 dana zaredom po jedna šolja dnevno – trećina posle doručka, trećina posle ručka i trećina pred spavanje.

Pročitajte: Kaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

Bolovi u zglobovima

Jedan list kaktusa srednje veličine očistite od bodlji makazama, a zatim ga isitnite i prelijte čašom votke. Tako ostavite da odstoji 15 dana na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi, pa procijedite. Pred spavanje ovim odvarom istrljajte bolna mjesta, a onda ih dobro utoplite. Ponavljajte to svakog dana dok vam se stanje ne poboljša.

Recepti o kojima smo govorili podrazumevaju korišćenje kaktusa iz roda Cactus opuntia. Korišćenje kaktusa u svrhu liječenja može biti kontraindikovano. Ne preporučuje se trudnicama, osobama koje imaju upalu bešike ili hemoroide. Prije nego što riješite da koristite kaktus na ove načine, posavjetujte se sa ljekarom.

Izvor: agroinfo.rs

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI