Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSirće od lavande - Kako se priprema i za šta se koristi?

Sirće od lavande – Kako se priprema i za šta se koristi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Znate li da možete napraviti sirće od lavande? Tako jednostavno, a tako korisno u svakom domaćinstvu. Pročitajte više o tome u nastavku teksta.

U sirćetu možete čuvati i voće i razne biljke, a ovo sirće je mirisno i posebno. Možete ga upotrijebiti kao omekšivač, kao sprej protiv buva, za njegu kože i kose i kao čistač raznih površina.

Kako se pravi sirće od lavande

Da biste ga napravili potrebno je samo da skinete cvjetove lavande sa stabljike, stavite ih u teglicu i prelijete vrućim sirćetom. Odmah poklopite teglicu dobro da biste zadržali isparavanja. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu par sedmica i povremeno promućkajte. (Možete koristiti i suvu i svježu lavandu).

Preporučuje se da ne koristite metalni poklopac, već plastični, a ukoliko nemate plastični najbolje je da između poklopca i teglice stavite prvo sloj plastične folije.

Pročitajte: Kako se pravi macerat od lavande?

Za šta služi?

Omekšivač

Možete sipati 1/4 šolje običnog sirćeta i dodajte još vode da biste popunili pregradu za omekšivač. Ali, bolje je da koristite sirće od lavande. Veš će biti mekan, a lavanda djeluje antibakterijski i uz to ima divan miris. Naravano, on neće biti izrazito jak, ali možete svom sirćetu dodati i par kapi eteričnog ulja lavande.

Protiv buva

Buve i krpelji ne vole lavandu, pa zato je odlična za kućne ljubimce. Pomiješajte jednake dijelove sirćeta od lavande i vode u sprej boci. (Možete dodati i eterična ulja lavande, peperminta, eukaliptusa). Sa ovim poprskajte vašeg psa, ali i njegovu kućicu, posebno kada ga izvodite napolje. Možete biti sigurni da sa sobom neće donijeti buve i bubice. Ne upotrebljavajte ovaj sprej ako imate mačke i prije upotrebe eteričnih ulja provjerite, za svaki slučaj, koja su dobra i sigurna za vašeg psa.

Pročitajte: Koristi se hiljadama godina, prednosti lavande za psihu čovjeka su velike

Kosa i koža

Pomiješate 1 šolju sirćeta od lavande i 8 šolja vode i sa tom mješavinom ispirate kosu. Na ovaj način dubinski čistite kosu i uklanjate ostatke šampona. Uz to, možete ovo sirće sipati u svoju kupku i opuštati se 30-tak minuta.

Prozori

Sa ovim sirćetom (1 šolja), vodom (1 šolja) i malo kukuruznog skroba vaši prozori će se sijati. Pomiješajte sve sastojke, našpricajte prozore i pobrišite ih prvo krpom, pa onda pogužvanim novinskim papirom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI