Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo10 zlatnih pravila za jesenju sjetvu GRAŠKA

10 zlatnih pravila za jesenju sjetvu GRAŠKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesenja sjetva graška odličan je izbor iz dva razloga. Prvi je svakako taj što mladi grašak posijan na jesen, koji stiže u rano proljeće, ima veću tržišnu cijenu od onog koji se sije tokom proljeća. Pored veće materijalne dobiti drugi benefit je taj što biljke mladog graška rano napuštaju parcelu i ostavljaju je slobodnom za uzgoj drugih povrtarskih kultura, pritom obogativši zemlju azotom zahvaljujući bakterijama azotofiksatorima koje žive na korijenu biljaka.

Ako ste se odlučili za jesenju sjetvu graška, otkrivamo vam 10 zlatnih pravila za uspijeh.

1. Jesenju sjetvu graška treba obaviti od sredine do kraja oktobra mjeseca. Razlog leži u tome što biljke onda do prvih zimskih mrazeva mogu da se dovoljno ukorijene, narastu do oko 5 do 7 centimetara visine i razviju par listova. Tada su spremne za vremenske nedaće tokom zimskih mjeseci.

2. Zemljište treba da bude srednje lako i ocjedito, najbolje sa pH vrednošću od 6,5 do 7,2. Mora da ima mrvičastu strukturu kako bi se biljka što bolje ukorijenila. Neophodna je obrada zemljišta prije sjetve i to na dubinu od 30 centimetara.

3. Za jesenju sjetvu graška izaberite sorte okruglog ili glatkog sjemena jer pokazuju bolju tolerantnost prema nižim temperaturama. Takođe pripremite veću količinu sjemena nego za proljećnu setvu jer se treba spremiti za neuspijevanje određenog broja biljaka uslijed niskih temperatura.

4. Takođe, prije sjetve graška u zemljište ne bi trebao da se unese stajnjak jer stajsko đubrivo dovodi do stvaranja velike količine zelene mase, a malo mahuna kod graška.

5. Grašak ne podnosi monokulturu, pa ga na istu parcelu treba sijati tek poslije četiri ili pet godina. Odlični predusjevi su mu: kukuruz, krompir, paradajz i paprika.

6. Grašak niče na temperaturi od 6 stepeni, a optimalna temperatura za nicanje sjemena iznosi 16 stepeni. Kada govorimo o klimatskim uslovima, treba obratiti pažnju da tokom hladnih zimskih dana i noći biljke ranog graška zaštitite malčem ili agrotekstilom.

7. Sijje se na dubinu od 4 do 5 centimetara. Međuredni razmak je 15 do 20 centimetara, dok razmak u redu iznosi 6 centimetara.

8. Nakon što ste posijali rani grašak potrebno je valjanje zemljišta čime ćete povećati procenat klijavosti jer će se ostvariti bolji kontakt sjemena graška i tla.

9. Ukoliko nema padavina, ili ih pak ima u premalim količinama zemlju je potrebno zaliti nakon sjetve. Generalno procenat PVK koji treba da se održava iznosi 65-80.

10. Ako sijete visoke sorte graška neohodno im je obezbijediti špalir. Grašak se inače sam hvata za njega ali ga možete i privezati.

Još jedna informacija o jesenjoj sjetvi graška – on pristiže na berbu nedelju do dvije brže nego što to čini grašak posijan u proljeće.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI