Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaSiniša iz Batkovića uspješno uzgaja različite sorte grožđa i ima zanimljivu životnu...

Siniša iz Batkovića uspješno uzgaja različite sorte grožđa i ima zanimljivu životnu priču

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U selu Batković, nadomak Bijeljine, Siniša Perić proizvodi sorte grožđa vrhunskog kvaliteta, različitih ukusa, boja i naziva. Najkvalitetnije među njima Preobraženije, Nizina, Jubilej Novočerkaski nose imena koja odzvanjaju snagom, ponosom i elegancijom.

Siniša Perić je prije šest godina započeo sa uzgajanjem stonih sorti grožđa koje se od vinskih značajno razlikuju po morfološkim i proizvodnim karakteristikama. Kod vinskih sorti prioritet se daje proizvodnim karakteristikama, a estetski izgled je manje važan, dok je kod stonih na prvom mjestu spoljašnji izgled grozda i bobice.

Siniša za portal Bijeljina danas objašnjava da u Rusiji i Ukrajini privatni selekcionari svake godine ukrštaju i prave nove sorte grožđa što je kako kaže, jako popularno u tim područjima još iz doba bivšeg SSSR-a.

„Već pet, šest godina kod mene uspijevaju ove ruske sorte grožđa i vrlo dobro su se pokazale. Prija im ova naša klima. Uglavnom su sve porijekom iz Rusije i Ukrajine, imam i jednu bugarsku sortu i nekoliko moldavskih. Postoje neke sorte koje se mogu koristiti i za proizvodnju vina i kao konzumne, međutim takvih ima samo par komada tih tzv. univerzalnih, uglavnom su ovo sve konzumne sorte ” – objašnjava Perić.

Pročitajte: Sve proizvedeno brzo se proda – Porodica Demirović zadovoljna proizvodnjom ARONIJE

Kako nam je stručno objasnio Siniša, konzumne sorte se stvaraju tako da budu na prvom mjestu lijepe na izgled – sa krupnom bobicom, zatim moraju imati lijep ukus, kožica ne smije biti žilava, a gleda se i veličina sjemenke da bude srazmjerna plodu.

I Siniša sam pravi selekciju grožđa – četiri udarne sorte su se kako kaže pokazale odličnim u ovih pet godina, neke druge koje se ne pokažu dobro mijenja, a o svemu tome govori detaljnije na svom YT kanalu.

Za ovaj posao kaže da je vrlo zahtjevan i na prvom mjestu mora postojati ljubav prema njemu.

“Ima mnogo ručnog rada – podvezivanje lastara, zalamanje zaperaka, kalemljenje. Taj posao se ne može raditi u smislu, posadiću šljivu ili trešnju pa ona će rađati. Ovo je mnogo zahtjevan posao i grožđe traži mnogo pažnje”- ističe Perić.

Bogati i mirisni grozdovi koje uzgaja Siniša, često se znaju naći i na svadbenim trpezama širom Semberije, a cijena za kilogram ovih brižljivo uzgajanih ruskih sorti grožđa kreće se svega od tri do pet maraka.

Pročitajte: Porodica Šubarić iz Bijeljine tokom cijele godine proizvodi organsku zelenu salatu

Ruska ljubav

Ljubav prema stonim sortama ruskog grožđa rodila se u vrijeme kada i ljubav između njega i njegove supruge Ruskinje. Sada su već sedam godina u braku i imaju dvoje djece. “Upoznali smo se u Crnoj Gori na moru, prije sedam godina. I tako se rodila ljubav. Supruga je došla u Bijeljinu iz Velikog Novgoroda, grada smještenog na sjeverozapadu Ruske Federacije, nekadašnjeg srca Rusije” – ističe Perić.

Kada ne uzgaja grožđa, tada spašava živote

A kada se ne bavi uzgojem grožđa, Siniša spašava živote. Već 24 godine zaposlen je u Vatrogasnoj jedinici Bijeljina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI