Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoRatarski usjevi koje možemo koristiti u proizvodnji biomase

Ratarski usjevi koje možemo koristiti u proizvodnji biomase

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ratarski usjevi nakon žetve na njivama ostvljaju velike količine žetvenih ostataka, i više od 50% ukupnog prinosa biomase.

Najzastupljeniji ratarski usjevi u proizvodnji biomase

Biomasa kao obnovljivi izvor energije kod nas se nedovoljno koristi, iako ga ima dovoljno. To je najstariji izvor energije koji u savremenom svijetu predstavlja mogućnost zamjene za fosilna goriva u proizvodnji toplotne i električne energije.

Većina biljaka koje su definisane kao energetski usjevi koriste se u ishrani ljudi i domaćih životinja i za sada njihovo gajenje i korišćenje za proizvodnju bioenergije ne ugrožava ukupnu proizvodnju hrane. Koji ratarski usjevi su najzastupljeniji u proizvodnji biomase saznajemo od Milice Popadić, savjetodavce za ratarstvo PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica.

Pročitajte: PROCJENA KVALITETA SIJENA

Da bi se obezbjedila sigurnost u snabdijevanju neophodnim energentima kako u svijetu, tako i kod nas, istraživanja se usmjeravaju na iznalaženje najracionalnijih načina korišćenja obnovljivih izvora energije.

Sam naziv obnovljivi (trajni) izvori energije ukazuje na činjenicu da se energija proizvodi u srazmjeri sa brzinom obnavljanja u prirodi i zato se sve više koriste posljednjih godina.

Izdvajaju se tri generacije bio-goriva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI