Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZova - Njene ljekovitosti su mnogobrojne

Zova – Njene ljekovitosti su mnogobrojne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko se zova koristi u ljekovite svrhe korijen se vadi u proljeće, cvjetovi se beru u junu isključivo po toplom vremenu, a plod skuplja početkom septembra. Zova obiluje velikim količinama vitamina B i C, mineralima, kao što su gvožđe i selen kojeg jako malo ima u drugim biljkama.

Ono što zovu izdvaja od ostalih biljaka je eterično ulje koje sadrži tanine, pektine, flavonoide, glikozide, sluzi… Flavonoidi i antocijani su snažni antioksidansi koji štite ljudske ćelije organizma od oštećenja. Prema rezultatima naučnih istraživanja sprovedenih u Izraelu utvrđeno je da zova podstiče rad imunološkog sistema. Dok je nemački Centar za istraživanje hrane u Karlsruheu došao je do saznanja da antocijanini, koji se nalaze u zovi, imaju čak veću antioksidativnu sposobnost od vitamina C i vitamina E.

Pročitajte: Nemojte obrati BAŠ SVE cvjetove ZOVE – Postoji dobar RAZLOG

Pojedina naučna istraživanja su utvrdila da zova utiče na smanjenje nivoa holesterola u organizmu pa se koristi kao preventivno sredstvo kod kardiovaskularnih bolesti. Ima širok spektar primjene kod brojnih virusnih infekcija, kašlja, reumatskih oboljenja, urinarnih tegoba, kod regulisanja stolice, čak se koristi i kod povreda.

Zova kao narodni lijek

Kao narodni lijek upotrebljava se za jačanje imuniteta, protiv prehlade i gripa, za suzbijanje upornog kašlja posebno kod pušača, za poboljšavanje vida, nesanice, stomačnih tegoba i grčeva.

Pročitajte: Čaj od zove (bazge) – Ljekovitost i recept kako napraviti domaći čaj

Čaj od zove izaziva obilno znojenje, pa se na prirodan način spušta tjelesna temperatura. U narodu se kaže da zova „spira bolesti“ jer podstiče znojenje i mokrenje. Ona kroz taj proces izbacuje sve štetne materije iz bolesnog organizma. Ljekovita svojstva imaju i zrele bobice zove jer su bogat izvor vitamina B potrebnog za pravilan rad nervnog sistema. Od njih se kuva sok, kompot ili džem, jer se ne jedu u svježem stanju.

Čaj od zove je izuzetno zdrav, ali ga treba piti u umerenim količinama. Preporuka je da djeca ne bi trebalo da piju više od jedne do dve šolje čaja dnevno. Odraslima se ne preporučuje više od tri šolje u toku jednog dana. Iako je cvjetanje ove biljke davno prošlo nije loše imati recept za sok od zove za iduću godinu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI