Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNemojte obrati BAŠ SVE cvjetove ZOVE - Postoji dobar RAZLOG

Nemojte obrati BAŠ SVE cvjetove ZOVE – Postoji dobar RAZLOG

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U maju obično beremo cvjetove zove od kojih se tradicionalno pravi sirup. Međutim, postoji mnogo zdraviji proizvod koji zova daje, a to su bobice, koje narod zove crna zova.

Ako u maju poberemo sve cvjetove zove, bobica nece biti jer one nastaju iz cvijeta. Zapravo, prvo se od cvjetova formiraju zelene bobice koje vremenom potamne, a to znači da su zrele, to je najčešće u avgustu i septembru.

Ljudi generalno nisu sigurni da li su ove bobice jestive i ne mogu da ih prepoznaju, ali one su prava riznica zdravlja. Ne koriste se u sirovom stanju, jer izazivaju trovanje, već se obavezno termički obrađuju, a najčešće se prave sok i sirup od crne zove.

Cvijet zove
Bobice zove

Pročitajte: Crna zova – Biljka koja liječi i najopasnije bolesti

Ljekovita svojstva crne zove

Mala, okrugla bobica zapravo je skladište nekoliko hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Konzumiranje ove bobice može nam pomoći da budemo zdravi i aktivni. Zdravstvene koristi koje daje ova biljka se sljedeće: poboljšanje zdravlja kostiju, zaštita od prehlade, jačanje zdravlja kože, stimulisanje imunološkog sistema, smanjenje efekata gingive, poboljšanje zdravlja mozga, jačanje zdravlja očiju i poboljšanje zdravlja srca.

Sirup od bobica zove ima jaka antioksidantna svojstva, jača imunološki sistav, pomaže u borbi protiv virusa koji izazivaju prehladu, grip pa čak i herpes, pomaže kod upale sinusa i olakšava kašljanje.

Pročitajte: Crna zova atraktivna voćka: Prerada zove u rakiju zovovaču i lakoća uzgoja

Sirup od bobica zove

Sastojci:

1 kg bobica zove

750 g šećera

Priprema:

Bobice očistite od peteljki, stavite u šerpu, sipajte šećer pa dobro izmiješate i ostavite da odstoji 24h.

Poslije tog veremena zova će otpustiti svoje sokove. Šerpu stavite na šporet, na laganu vatru. Važno je da smjesa ne proključa već samo da se šećer otopi. Za to vrijeme stavite flaše u rernu na 100 stepeni, na 15 minuta da se sterilišu.

Kada se šećer otopi, smjesu sipajte u pasirku te dobro ispasirajte. Dobijenu tečnost vratitie u šerpu pa stavite opet na šporet da proključa, dovoljno je 2-3 minuta ključanja.

Smjesu opet procijedite za slučaj da je ostalo još bobica ili sjemenki. Pripremiti jednu šerpu u koju ćete sipati vruću vodu pa u nju stavite flašu i spajte sok, ovo se radi da flaše ne bi pukle.

Umotajte flaše i ostavite da odstoje do sutradan pa sirup stavite u frižider.

Uzimajte svaki dan po čašu razblaženog sirupa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI