Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŽenska sreća donosi blagostanje i mir: Evo kako se njeguje

Ženska sreća donosi blagostanje i mir: Evo kako se njeguje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sobne biljke oplemenjuju svaki prostor i čine ga življim, prirodnijim, ljepšim, a jedna od omiljenih biljaka je spatifilum, poznatiji po nazivu “ženska sreća”.

Prema vJerovnaju, spatifilum je pokazatelj ženske sreće, privlači u dom dobru enrgiju, razumijevanje, ljubav među partnerima, čisti od negativnih vibracija, ali i usamljenim srcima donosi novu ljubav u život. Vjeruje se i da cvijet donosi posebnu sreću u dom, a šta učiniti da procvjeta?

Cvijet ove divne biljke je bijelo, nežan i elegantan, i izdvaja se među masovnim tropskim zelenim listovima spatifiluma. Kako bi procvetala, važno je da biljku redovno presađujete. Ako se ne presađuje redovno, skoro svake godine, “ženska sreća” stari i prestaje da cveta. Odrasla biljka mora biti presađena deljenjem korena.

Pročitajte: Spatifilum ili Ženska sreća – Njega, presađivanje i razmnožavanje

Da bi biljka obilno cvjetala, pri presađivanju joj je potrebna nova, svježa hranljiva zemlja sa biohumusom. Stara zemlja ne obezbeđuje odgovarajuću količinu korisnih elemenata koji su neophodni za obilno cvjetanje.

“Ženska sreća” voli veoma jako osvjetljenje. Najbolje mjesto za postavljanje saksije sa spatifilumom jeste na ili blizu prozorske daske. Poželjno je da to bude južna ili istočna strana. Nemojte je saditi u veliku saksiju, jer korijen voli da bude “zbijen”. Ovo je biljka koja voli vlagu. Ako je u prostoriji suv vazduh, potrošiće mnogo energije da preživi, a za cvijet neće izbiti. Zato se postarajte da u prostoriji postoji dovoljna vlažnost vazduha.

I za kraj, neophodan sastojak je ljubav. Njegujte “žensku sreću” sa puno ljubav i ona će vam sigurno podariti čaroban beli cvijet.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI