Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOva kućna biljka može biti veoma opasna

Ova kućna biljka može biti veoma opasna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Filodendron je jedna od najotpornijih biljaka koja važi za odličnog prečišćivača vazduha od toksina. U zavisnosti od vrste, filodendron može da naraste čak i do tri metara, u čemu se ogleda njegova snaga i izdržljivost. Odlično opstaje kao sobna biljka i oplemenjuje prostor, što ga čini favoritom u izboru kućnih biljaka, a lako se i uzgaja.

Filodendron sadrži kalcijum-oksalat, koji može izazvati toksičnost kada se biljkom rukuje nepravilno ili ako se jede. Ovi oksalati formiraju rafide – sićušne igličaste strukture, koje mogu izazvati mehaničke povrede i bolne mikrotraume koje dovode do trenutnog bola i otoka, kada se biljka žvaće ili kada sok dospije na kožu ili u oči.

Kod ljudi, čak i male jdece, gutanje filodendrona obično ima samo blage nuspojave, uključujući reakciju dermatitisa i oticanje usta i digestivnog trakta. U rijetkim slučajevima ili nakon uzimanja velikih količina, bilo je smrtnih slučajeva kod djece, kako piše “Dengarden”.

Pročitajte: Filodendron pink princess, magija roze-zelenih listova

Filodendron ima mnogo ozbiljniji efekat na kućne ljubimce, sa izveštajima o grčevima, napadima, bolovima i otocima. Čini se da je najtoksičniji za mačke, a simptomi trovanja su oralna iritacija, bol i oticanje usta, jezika i usana, prekomerna sekrecija iz nosa, povraćanje, otežano gutanje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI