Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoZdravomed u Gradišci po petnaesti put

Zdravomed u Gradišci po petnaesti put

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trodnevna privredno-turistička manifestacija „Zdravomed 2019“ koju organizuju Udruženje pčelara „Amorfa“ i Udruženje „Pčele-Bilje“ uz podršku Turističke organizacije i Gradske uprave privukla je pažnju velikog broja građana od predškolskog uzrasta do najstarije životne dobi.

Dvadesetak učesnika iz Gradiške, Prnjavora, Drvara, Laktaša,Bihaća, Doboja, Petrova i drugih gradova prikazalo je ovogodišnje pčelinje proizvode, te razne pripravke, napitke, čajeve i ručne radove.

Dragana Ilić ,zamjenica gradonačelnika rekla je da je ova manifestacija od velikog značaja za Gradišku i cijeli region.

-Ova godina nije bila povoljna za pčelare, ali to su iskusni proizvođači tako da ima meda i drugih pčelinjih proizvoda. Ovo je dobra prilika da se pčelari druže , razmijenjuju iskustva i da saslušaju potrošače pčelinjih proizvoda ,rekla je Ilićeva i pozvala građane da posjete ovu manifestaciju.

Ilićeva je navela da je med zdrav proizvod koji ima mogućnost izvoza u Evropsku uniju i dodala da inicijativu za brendiranje treba da pokrenu udruženja pčelara u Gradišci koju će Grad Gradiška podržati.

Gradiški pčelari uživaju veliku reputaciju

Predsjednik Udruženja pčelara „Amorfa“ Gradiška Dražen Čekić rekao je da se „Zdravomed“  u Gradišci održava petnaestu godinu za redom s ciljem promocije pčelara i udruženja pčelara, kvalitetnog domaćeg meda i drugih proizvoda.

Među izlagačima pčelinjih proizvoda bio je i Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci , stručnjak sa međunarodnom reputacijom.

Mirjanić je pozvao građane svih uzrasta da redovno konzumiraju med i ostale pčelinje proizvode i tako preventivno zaštite svoje zdravlje.

Saša Tomić, pčelar sa velikim iskustvom ovu godinu smatra lošom. Proljeće je, kako kaže pokislo, tek u ljeto porastom temperatura pčele su prikupile određene količine livadskog meda.

-Izložili smo pet vrsta meda,polen, propolis, matičnu mliječ suvo voće u medu, rakiju sa medom i to je naš osnovni proizvodni asortiman. Imamo za svakoga po nešto. Med je najtraženiji, rekao je Tomić.

Sasa Tomić i porfesor Goran Mirjanić

Rame uz rame sa pčelarima i proizvođači hrane na organskim principima

Uz pčelare svoje proizvode izložili su i voćari,koji uzgajaju voće na organski način, te proizvođači heljdinog brašna, raznih napitaka, čajeva  , pripravaka, te medonosnog i ukrasnog bilja.

Slavko  Gvozdenac se bavi organskim uzgojem aronije,  oraha, šipka bez trna i čičoke.

-Naša priča zasnovana je na organskoj proizvodnji i ovo je odličan način da se predstavimo. Podržavamo pčelare, odlična je simbioza voćarstva i pčelarstva, rekao je Majdanac, kome je podršku na petnaestom po redu sajmu meda pružila supruga Dragica.

Slavko-i-Dragica-Gvozdenac

Miloš Vujinić, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Gradiška kaže da je uprkos lošoj godini za pčelarenje zadovoljan odzivom pčelara na  „Zdravomedu“.

Ovu manifestaciju organizovano su posjetili i najmlađi,osnovci i djeca iz predškolske ustanove „Lepa Radić“, kojima su obroci u vrtićima sve više zastupljeni i raznim vrstama meda.

Petnaesti po redu „Zdravomed“, održava se u glavnoj, Vidovdanskoj ulici i traje tri dana.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI