Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMeso odmrzavaju, pa prodaju kao svježe: Uvoz smrznute junetine hitno zabraniti

Meso odmrzavaju, pa prodaju kao svježe: Uvoz smrznute junetine hitno zabraniti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pored zabrane uvoza junadi i svježeg junećeg mesa, treba uvesti i zabranu smrznute junetine, zbog zloupotrebe odmrzavanja i prodavanja ovog mesa kao svježeg.

Pored zabrane uvoza junadi i svježeg junećeg mesa, treba uvesti i zabranu smrznute junetine, zbog zloupotrebe odmrzavanja i prodavanja ovog mesa kao svježeg.S druge strane, kako kaže predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, dvije kategorije moraju biti izuzete od zabrane uvoza.

– To su telad, jer bez uvoza ne bismo mogli da obnovimo grla koja se tove. Naime, farme kod nas nemaju tu telad, koju uglavnom uvozimo iz Poljske, Rumunije, Ukrajine. Druga kategorija je smrznuto goveđe maso, koje se kod nas koristi u preradi. Kad bi se zabranio njegov uvoz, naša prerađivačka industrija bi potpuno stala poslije sedam dana, jer nemamo tu vrstu sirovine – kaže Vasić za Srpskainfo.

Naglašava da je za BiH osnovni problem uvoz goveda i svježeg i smrznutog junećeg mesa.

A u BiH je lane uvezeno živih životinja u vrijednosti od 66,8 miliona KM, od čega 49,8 miliona KM govda. U pomenutom periodu, uvezli smo i 29.700 tona svježeg goveđeg mesa u vrijednosti 164,2 miliona, te 2.100 tona smrznutog goveđeg mesa u vrijednosti 15,8 miliona KM.

Nedavno su se pobunili i farmeri iz BiH koji su uzgojili desetine hiljada bikova, a koje sada nemaju kome da prodaju, tražeći od nadležnih institucija da hitno privremeno zabrane uvoza u BiH žive stoke i svježeg junećeg mesa.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, poručio je da su sa entitetskim ministrima poljoprivrede dogovorene ključne aktivnosti na rješavanju ovog problema, koje će, kako je naglasio, uskoro biti sprovedene u djelo.

S druge strane, Vasić kaže da SSP predviđa mogućnost da se, u slučaju ugroženosti neke proizvodnje, može uvesti zabrana uvoza određenih proizvoda.

– Sporazum sa Turskom o izvozu iz BiH u ovu državu 15.000 tona junećeg mesa zapao je u problem, odnosno, nije realizovan. Računajući na ovaj sporazum, naši farmeri su utovili veliki broj junadi, koju sad ne mogu da prodaju, pa su na gubitku, a država, koja stoji iza ovog sporazuma, mora da da ispravi svoju grešku – objašnjava Vasić.

Prema njegovim riječima, u MSTEO su, da bi riješili problem, dogovorili sa Turskom 3.000 tona interventnog izvoza, mimo sporazuma.

– Predstavnici njihovih firmi su trebali da dođu ovamo i utanače neophodne detalje, ali to ide dosta sporo. Zbog toga je i uslijedio pritisak primarnih proizvođača. A s obzirom na to da je ugrožena domaća proizvodnja, stvoreni su preduslovi da privremeno može da se uvede mjera zabrane uvoza junećeg mesa i junadi iz EU – kaže Vasić.

Izvor: Srpskainfo

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI