Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaAgronom Dražen Čekić poziva voćare da jesenas prihrane voće mineralnim đubrivima

Agronom Dražen Čekić poziva voćare da jesenas prihrane voće mineralnim đubrivima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba ranih sorti jabuke je već pri kraju. Sa berbom ne prestaju aktivnosti u voćnjacima. Stručnjaci su kategorični i preporučuju jesenje osnovno đubrenje  i eventualni hemijski  tretman radi boljeg uzimljenja.

Za savjete smo se obratili Draženu Čekiću,  višem stručnom saradniku za voćarstvo i vinogradarstvo u  gradiškoj Područnoj jedinici pri resoru za stručne usluge u poljoprivredi Republike Srpske.

-Voćarima preporučujem da nakon berbe dok je još uvijek list na stablu urade pđubrenje  UREOM. Veoma je važno da  biljka usvoji ovo đubrivo  do proljeća, odnosno do cvijetanja. To još uvijek nije praksa kod naših voćara, ali mi preko agronoma u savjetodavim službama propagiramo ovu agrotehničku mjeru, jer je veoma važna za rano proljeće.

Čekić voćarima savjetuje i  jesenje dodavanje fosfora i kalijuma,  jer se ti elementi sporo usvajaju, odnosno sporo dopiru do korijenovog sistema.

-Ako sada dodamo i NPK formulaciju onda fosfor i kalijum imamo pristupačan za biljku već na startu naredne sezone, što je veoma važno.Naši voćari nemaju naviku da  mineralna đubriva  bacaju u jesen , već u proljeće. Đubrenje na proljeće je kasno i daje efekte tek iduće sezone, naglašava Dražen Čekić.

Poželjna  i defolijacija stabla sredstvima na bazi bakra i mangana

Pored prihrane mineralnim đubrivima struka predlaže i tretman  preparatima na bazi bakra, mangana i malog postotka magnezijuma. Bakar i mangan u kombinaciji  vrše defolijaciju stabla , odnosno odstranjivanje lista  i pripremu stabla za zimsko mirovanje.

Količina mineralnog đubriva koja se daje u osnovnom đubrenju u jesen zavisi od gustine sklopa, starosti voćnjaka,klimatskih uslova, voćne vrste, kvaliteta zemljišta i drugih faktora.

Postoji nekoliko metoda utvrđivanja pojedinih količina biljnih hraniva, ali smatra se da je metoda posmatranja veoma efikasna. Voćar na osnovu iskustva i izgleda voćnih stabala određuje količinu mineralnih đubriva.

Pored mineralnih đubriva preporučuje se i đubrenje organskim đubrivima, najčešće stajnjakom.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI