Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŽdraljevina - Ljekovita svojstva, uzgoj i korisni recepti

Ždraljevina – Ljekovita svojstva, uzgoj i korisni recepti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ždraljevina /Galega officinalis L./ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Biljka je poznata i kao konjska rebra i rebra. Ždraljevina ima kratak višeglavi rizom. Stabljika u osnovi je drvenasta, uspravna, visoka 40-50 cm, šuplja, gola, razgranata.

Listovi ljekovite ždraljevine su uzastopni, neperasti, listići su duguljasti, eliptični ili kopljasti. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvjetove u pazucima listova duž stabljike. Vjenčić je bijele do ljubičaste boje, sastavljen od 5 nejednakih listića. Plod je linearno-cilindrični višesemeni pasulj.

Ljekovita ždraljevina cvjeta od maja do avgusta. Raste na vlažnim, sjenovitim mjestima, u jarcima, rovovima, u blizini šuma. Rasprostranjena po cijeloj zemlji do 1300 m nadmorske visine. Osim u našoj zemlji, nalazi se u srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi.

Sastav ljekovite ždraljevine

Stabljike ljekovite ždraljevine sadrže 0, 11-0, 2% alkaloida. Iz biljke su izolovani flavonski glukozid galuteolin, koji se hidrolizuje u glukozu i luteolin, tanine, gorke materije, šećere i dr.

Pročitajte: Ljekovita svojstva ruse u narodnoj i savremenoj medicini

Uzgajanje ljekovite ždraljevine

Višegodišnja ljekovita ždraljevina uspješno raste na svakom baštenskom tlu. Dobro se osjeća i na suncu i u hladu. Ljekovita ždraljevina cvjeta cijelo ljeto sa izobiljem praškastih cvjetova i brzo se širi. Ova biljka je pogodnija za bašte divljeg cvijeća nego za mješovitu granicu.

Inače, možete saditi u mješovitoj granici ljekovitu ždraljevinu uz visoko žbunje. Ljekovita ždraljevina se razmnožava dijeljenjem na čuperke u jesen. Najlakše je pronaći sortu Gallega officinalis koja impresionira svojim predivnim bledoljubičastim ili ljubičastim cvjetovima. Sorta Alba odlikuje se bijelim cvjetovima. Drugi zanimljivi šareni hibridi su obojeni u roze Njegovog Veličanstva i kremasta Lady Wilson. Gallega orientalis je niža biljka ljubičastoplavih cvjetova.

Sakupljanje i čuvanje ljekovite ždraljevine

Za medicinske manipulacije koriste se stabljike ljekovite ždraljevine koje se beru od juna do avgusta. Odsijecite gornje stabljike, ne duže od 20 cm u vrijeme cvjetanja zajedno sa listovima i cvjetovima. Kasnije biljka postaje neprikladna za branje – stabljike postaju drvenasta, a listovi i ostali dijelovi poprimaju neprijatan ukus. I prilikom berbe, biljka se čisti od štetnih listova, debelih stabljika, bočnih nečistoća i otpada.

Sakupljeni i očišćeni materijal se suši u provjetrenim prostorijama, razbacujući ga na okvire ili prostirke. Bilje je najbolje sušiti u sušari na temperaturi do 50 stepeni. Sušenje na suncu se ne preporučuje. Od oko 4 kg svježih stabljika ljekovite ždraljevine dobije se 1 kg suve. Osušene stabljike i listovi biljke imaju plavu do bjelkastu boju. Miris im je neuobičajen, a ukus blago gorak. Prerađeni materijal se pakuje u bale standardne težine i skladišti u suvim i tamnim prostorijama, dobro zatvoreno.

Pročitajte: Čaj od kunice i njegova ljekovita svojstva

Koristi ljekovite ždraljevine

​Ljekovita ždraljevina snižava šećer u krvi, djeluje slično insulinu. Osim toga, ova biljka djeluje kao diuretik i dijaforetik kod prehlade. Takođe se koristi za liječenje bubrega i mokraćne bešike.

Ljekovita ždraljevina se koristi za povećanje mlijeka dojilja. Koristi se kao pomoćno sredstvo u liječenju dijabetesa insulinom i drugim. Pomaže kod glista, kao i kod uvećane prostate.

U svježem stanju, ljekovita ždraljevina se primjenjuje za trljanje uboda i ujeda insekata, za stavljanje obloga na lišajeve, kao insekticid protiv muva, buva, stjenica, moljaca.

Narodna medicina sa ljekovitom ždraljevinom

U narodnoj medicini napitak od ljekovite ždraljevine se koristi kao dijaforetik i anthelmintik.

Napitak pripremite tako što ćete jednu kašiku sitno isjeckane biljke preliti sa 2 šolje ključale vode. Nakon hlađenja i cijeđenja, napitak se pije 1 dan.

Kod adenoma prostate možete koristiti sljedeći recept sa ljekovitom ždraljevinom: dvije kašike sitno isjeckanog bilja prelijte sa 600 ml ključale vode i kuvajte 3 minuta, namakaju se 30 minuta. Napitak se pije 6 puta dnevno, 15 minuta prije jela.

Ljekovitu ždraljevinu preporučuje i naša narodna medicina kod radijacijske bolesti. Bugarska narodna medicina nudi napitak od ljekovite ždraljevine drveta kao dijaforetik i diuretik kod upale mokraćnih puteva i za spoljašnju primjenu kod mokrih ekcema.

Da biste pripremili napitak, prelijte dvije supene kašike čaja sa 600 ml kipuće vode. Napitak se kuva 3 minute i procijedi. Podijeli se na 6 dijelova i uzima se 15 minuta prije obroka i 30 minuta nakon obroka.

Naša narodna medicina nudi nekoliko recepata sa ljekovitom ždraljevinom u kombinaciji sa drugim travama kod dijabetesa.

Za prvi recept pomiješajte 100 g stabljika virka, 100 g stabljika ždraljevine, 50 g stabljika maslačka, 50 g listova kupine, 40 g listova duda, 40 g mahuna pasulja i 40 g kukuruzne svile.

Od smjese se uzimaju 2 supene kašike mješavine i kuva se u 500 ml vode 5 minuta. Uzimajte 100 ml tečnosti četiri puta dnevno prije jela. U podne i uveče poslije jela po 200 g kiselog mlijeka zajedno sa čenčićem zgnječenog bijelog luka ili nasjeckane koprive. Ujutro doručkujte ovsene pahuljice i pijte surutku umjesto vode.

Pročitajte: RUTA – Otrovna i ljekovita biljka, ima je skoro svako dvorište

Za sljedeći recept potrebno vam je 100 g stabljika virka, 100 g stabljika ždraljevine, 50 g stabljika rastavića, 50 g borovnice, 50 g listova koprive, 40 g lista kupine. Dvije supene kašike mješavine se kuvaju 6 minuta u 500 ml vode. Napitak procijedite i uzimajte po 100 ml četiri puta dnevno prije jela.

Kod dijabetesa se koristi i sljedeći recept:

Napravite mješavinu od 100 g strukova i korijena virka, 50 mahuna pasulja, 50 g listova koprive, 50 g listova kupine, 50 g stabljika ždraljevine, 20 g lanenih sjemenki, 20 g stabljika maslačka i do 20 g korijena dilanke. Dvije supene kašike mješavine se kuvaju 6 minuta u 500 ml vode. Procijeđeni napitak se dijeli na četiri dijela i pije u toku istog dana.

Napomena i štetnost ljekovite ždraljevine

Upotreba ljekovite ždraljevine mora biti veoma oprezna i pod medicinskim nadzorom. Ako se doza prekorači, može doći do povećanja krvnog pritiska ili do gastrointestinalnih smetnji.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI