Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKako spriječiti mačku da obavlja nuždu u bašti?

Kako spriječiti mačku da obavlja nuždu u bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako spriječiti mačku da obavlja nuždu u bašti? To je često pitanje koje postavljaju vlasnici kućnih vrtova koji se suočavaju s problemom mačjeg urina i izmeta u svojim cvjetnjacima i drugim dijelovima bašte.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje možete primijeniti kako biste spriječili mačke da koriste vaš vrt kao mjesto za vršenje nužde. U ovom tekstu ćemo razmotriti neke od najučinkovitijih metoda, uključujući upotrebu prepreka, biljaka koje odbijaju mačke, sprejeva i drugih prirodnih repelenata. Slijedeći ove savjete, možete zaštititi svoj vrt i uživati ​​u svom ljepotom bez brige o neželjenim posjetiteljima.

Pročitajte: Zašto mačke toliko mrze vodu?

Kako spriječiti mačku da obavlja nuždu u bašti?

  • Postavite mrežu oko bašte kako bi mačke bile spriječene da uđu u vašu baštu.
  • Posipajte kamenčiće ili koru drveta oko biljaka, jer mačke ne vole hodati po neugodnim površinama.
  • Posadite biljke koje odbijaju mačke, kao što su: ruta, lavanda, ruzmarin, menta, geranije, eukaliptus i majčina dušica.
  • Postavite jedan ili više mačjih WC-a na vašem dvorištu kako bi mačka imala mjesto za obavljanje nužde.
  • Koristite sprejeve od sirćeta i vode: Ovaj sprej može odbiti mačke i druge životinje jer ne vole miris sirćeta. Pomiješajte jedan dio sirćeta i tri dijela vode i raspršite ga po mjestima gdje mačke obično obavljaju nuždu.
  • Napravite barijeru od narandžine kore: Mačke ne vole miris citrusa pa možete rasporediti komade narandžine ili limunove kore po mjestima gdje želite spriječiti mačke da obavljaju nuždu.

Važno je napomenuti da je potrebno biti strpljiv i dosljedan u primjeni ovih metoda kako bi se postigao željeni učinak.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI