Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOdobreno pet zahtjeva za uzgoj industrijske konoplje u RS - Koje uslove...

Odobreno pet zahtjeva za uzgoj industrijske konoplje u RS – Koje uslove je potrebno ispuniti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaprimilo je 10 zahtjeva za uzgoj industrijske konoplje, a do sada je izdalo pet odobrenja, potvrđeno nam je iz ovog ministarstva.

Da se bave ovom proizvodnjom, interesovanje su izrazila i fizička i pravna lica, odnosno subjekti iz Bijeljine, Gradiške, Laktaša, Srpca itd. Svi koji se namjeravaju baviti ovim uzgojem trebalo bi da požure, jer rok da se prijave ističe za nekoliko dana.

Naime, zahtjev za izdavanje odobrenja za uzgoj, u skladu sa Pravilnikom o uslovima za uzgoj industrijske konoplje, mogu podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (uzgajivači), najkasnije do 31. marta ove godine.

– Dakle, rok je jasno definisan i nije ga moguće produžavati – rekao je za Nezavisne novine Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje, a ona nije dozvoljena licima koja su osuđivana zbog zloupotrebe droge.

Propisano je koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može imati ova konoplja, a koja je proizvođačima interesantna, recimo, za proizvodnju vlakana, peleta i slično.

– Industrijska konoplja je konoplja (Cannabis sativa L.) čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o sjemenu poljoprivrednog bilja – navedeno je u pravilniku.

Industrijska konoplja, kako se navodi, može se uzgajati samo na osnovu odobrenja koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Odobrenje se izdaje za površinu od minimalno jednog hektara i važi jednu sjetvenu sezonu.

Fizičko lice koje se želi baviti uzgojem industrijske konoplje, uz popunjen zahtjev, treba da dostavi još dokumenata, uključujući i dokaz da podnosilac zahtjeva nije osuđivan za zloupotrebu droga. Takav dokaz treba da priloži i zainteresovani preduzetnik ili odgovorno lice u pravnom licu.

Međutim, to nije kompletna procedura. Kada Ministarstvo da zeleno svjetlo za uzgoj industrijske konoplje, a prije zasnivanja proizvodnje, uzgajivač mora imati račun o kupovini sjemena industrijske konoplje.

Neophodno mu je i uvjerenje o zdravstvenom stanju sjemena itd. Uzgajivač mora imati i originalnu ambalažu u kojoj je sjeme industrijske konoplje bilo upakovano te etiketu s pakovanja.

Ni to nije sve – uzgajivač kojem je Ministarstvo izdalo odobrenje prijavljuje zasnovanu proizvodnju najkasnije 15 dana od dana sjetve konoplje. Prijavu podnosi resornom ministarstvu, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove te MUP-u RS.

– Uzgajivač je odgovoran za uzgoj industrijske konoplje, a ukoliko se pojave okolnosti koje ukazuju da su biljke ili dijelovi biljke upotrijebljeni ili bi mogli biti upotrijebljeni za nedozvoljenu proizvodnju droga, uzgajivač je dužan da o tome obavijesti nadležni organ unutrašnjih poslova i inspekcije – ističe se u pravilniku.

Utvrđivanje sadržaja THC-a i drugih supstanci od kojih se može proizvesti droga u uzorcima industrijske konoplje vrši se u hemijskoj laboratoriji organizacione jedinice nadležne za poslove vještačenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Inače, industrijska konoplja (Cannabis Sativa L.) i marihuana (Cannabis Indica) potiču od iste biljke, a to je kanabis (Cannabis) ili konoplja. Ona, dakle, ima svoje dvije podvrste, a to su industrijska konoplja i indijska konoplja tzv. marihuana. Osnovna razlika im je količina psihoaktivne supstance (THC).

Izvor: nezavisne novine

PROČITAJTE:

BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Eksperimentalne kulture konoplje i kafe biće uzgajane u svemiru

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI