Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto sok od paradajza nije za svakoga i kada ga ne treba...

Zašto sok od paradajza nije za svakoga i kada ga ne treba konzumirati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje.

Kada je svjež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno djeluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se vjeruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.

Pročitajte: Nevjerovatne prednosti svakodnevnog korišćenja soka od paradajza

Nutricionisti savjetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

“Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za djecu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare”, tvrdi nutricionistka Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

Pročitajte: Umak od zelenog paradajza

“Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može donijeti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hljeb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu,”, dodala je ona i istakla da je u slučajevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata prije obroka.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI