Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto ne bi trebalo da pijete vodu poslije lubenice?

Zašto ne bi trebalo da pijete vodu poslije lubenice?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voda je neophodna za pravilno obavljanje svih tjelesnih funkcija. Međutim, pijenje vode nakon određenih namirnica, kao što je lubenica, može da dovede do problema sa varenjem.

Uticaj na gastrointestinalni trakt

Pijenje vode nakon jedenja lubenice može da utiče na vaš gastrointestinalni trakt.

Lubenica se uglavnom sastoji od vode, šećera i vlakana. Mikrobima ili bakterijama su potrebni voda i šećer za rast i širenje, kažu zdravstveni stručnjaci. Ako pijete vodu nakon što jedete lubenicu, veća je šansa da će se mikrobi proširiti po vašem digestivnom traktu, prenosi Indiatimes.

Pročitajte: Lubenica bez sjemena – ukusna, a lako se jede!

Kada možete da pijete vodu nakon lubenice?

Iako ne postoji pravi naučni dokaz, bolje je izbjegavati vodu neko vrijeme nakon jedenja lubenica. Zdravstveni stručnjaci preporučuju da vodu treba piti otprilike sat vremena nakon konzumiranja voća, posebno onih sa visokim sadržajem vode, poput lubenice, dinje, pomorandže, jagoda, ali i krastavca.

Pijenje vode odmah nakon voća, kao što je lubenica, može da poremetiti pH nivo vašeg probavnog sistema.

Pročitajte: Zimnica od lubenice – Slatko povrće jedite cijele godine

Uticaj na probavni sistem

Konzumiranje previše tečnosti nakon jedenja lubenice može da dovede do dijareje, nadimanja ili povraćanja. Najbolje je izbjegavati vodu odmah nakon voćnog obroka da biste spriječili ova stanja.

Znaci slabog digestivnog sistema

Važno je napomenuti da voda za piće nakon jedenja lubenice možda neće smetati svima. Ako se razbolite, to i dalje može da bude znak da imate slab sistem za varenje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI