Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiLubenica bez sjemena - ukusna, a lako se jede!

Lubenica bez sjemena – ukusna, a lako se jede!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U poslednje vrijeme nisu mnogo traženi krupni plodovi lubenica (teži od pet-šest kilograma). Potrošači traže sitnije plodove i po mogućstvu – bez sjemenki. Ako ih nema u ponudi na tržištu, savjetujemo vam da iduće godine u vašoj bašti zasijete ili rasadite par vreža besjemenih lubenica. Ali, imajte u vidu da se sjetvom besjemenih lubenica javljaju dva problema.

Besjemena lubenica je triploid sa veoma tvrdom sjemenom ljuskom. Zbog takve ljuske klijavost je otežana i stoga toj fazi treba posvetiti veliku pažnju. Da bi bilo uspješno klijanje i nicanje u tim fazama, potrebno je konstantno održavati visoku temperaturu od 28 do 30 stepeni Celzijusa i visoku vlažnost vazduha. Nicanjem biljke, temperaturne uslove vratiti na normalu (20 stepeni).

Stručnjaci preporučuju odsijecanje grickalicom dva ramena koja se nalaze na vrhu sjemenke, kako bi klica lakše izašla iz sjemena. Ako se izostavi jedan od ova dva postupka, klijanje će biti slabo i usporeno.

Drugi problem je u oplodnji. Za oplodnju besjemene lubenice neophodna je normalna (sa sjemenom) sorta lubenice, čiji polen će obaviti oplodnju, pošto je polen besjemene sterilan.

Rasađivanje se obavlja tako da u jednom redu na svaka četiri struka besjemene dođe jedan sa sjemenom, kao oprašivač. Istraživanja su pokazala da insekti lete pravolinijski i da je najbolja oplodnja ukoliko se rasađuje na ovaj način.

Od hibrida besjemenih lubenica najzastupljeniji su: „gipsi F1“ i „dark star F1“.

Izvor: Novosti

Pročitajte:

Iskusni poljoprivrednik otkrio kako odabrati najslađu i najukusniju lubenicu

Ovo su nevjerovatna ljekovita svojstva lubenice

Uzgoj lubenice na otvorenom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI