Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto luk truli i kako to izbjeći?

Zašto luk truli i kako to izbjeći?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Truli luk sa bakterjiskom infekcijom je nešto što sigurno ne želite da dodate svom jelu. Ova infekcija se može kontrolisati, pa čak i potpuno izbjeći uz dobru njegu i praksu, ali kada već primijetite njene znake, liječenje nije efikasno.

Šta je mekana trulež luka?

Meka trulež luka je uobičajena bolest koju izaziva nekoliko vrsta bakterija. Najčešće pogađa luk dok se čuva, ali do kontaminacije ili oštećenja koja dovode do kontaminacije često dolazi tokom ili oko žetve. Bolest može prouzrokovati mnogo uništenja i značajno smanjiti prinose.

Kako nastaje trulež luka?

Bakterijske infekcije mekom truleži pogađaju već zreo luk. Znaci meke truleži luka počinju mekoćom na vratu lukovice. Kako se infekcija uvlači, luk će izgledati natopljen vodom. Tada će jedna ili više ljuskica u sijalici postati mekane i smeđe. Ako stisnete zaražen luk, ona će emitovati vodenu, smrdljivu supstancu.

Kako se širi bakterijska meka trulež luka se inficira bakterijama meke truleži kroz zemlju, vodu i zaražene biljne ostatke. Infekcija ulazi u lukovice kroz rane i oštećenja. Infekcija će se najvjerovatnije zadržati tokom toplih i vlažnih uslova. Svako oštećenje listova ili lukovica može prouzrokovati ulazak infekcije, uključujući oštećenja od grada i kiše, oštećenja od sunca, smrzavanje, modrice i sječenje vrhova lukovica tokom berbe. Oštećenje dok je lukovica još u zemlji i nakon što je ubrana može dovesti do infekcije.

Pročitajte: Da li je bezbijedno pojesti crni i bijeli luk koji su proklijali?

Kako izbjeći da vam luk truli?

Kada se bolest pojavi, ne postoji tretman koji će spasiti lukovicu, iako ima tendenciju da zarazi samo jednu ili dvije ljuske. Međutim, možete spriječiti infekciju na nekoliko načina:

  1. Izbjegavajte pretjerano zalivanje biljaka luka, posebno kada je vruće.
  2. Uvjerite se da je vaš luk zasađen u zemlju koja dobro drenira i da mu date prostor za protok vazduha i da se osuši između zalivanja.
  3. Izbjegavajte oštećenje cijele biljke dok se lukovica razvija.
  4. Sa ubranim lukom rukujte pažljivo kako biste izbjegli modrice i druge vrste oštećenja koje mogu dovesti do infekcije tokom skladištenja.
  5.  Uvjerite se da je luk potpuno zreo prije nego što ga berete – što su vrhovi suvi, to je lukovica zaštićenija od infekcije.
  6. Ako vam se luk ošteti, kao poslije velike oluje, možete prskati oštećena mjesta sprejom na bazi bakra da biste zaštitili od infekcije.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI