Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUkrasni luk je predivna dekorativna, ali i vrlo korisna biljka

Ukrasni luk je predivna dekorativna, ali i vrlo korisna biljka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasni luk je dekorativna i medonosna biljka koja privlači pčele, a postoje različiti varijeteti koji se razlikuju po boji, obliku cvjetova i visini. 

Najpopularnija vrsta s loptastom cvjetnom glavicom je Allium giganteum L., koja je ujedno i najdekorativnija. Ukrasni luk se osim zbog ljepote na cvjetnim gredicama, koristi i za pripremu prirodnih preparata za zaštitu bilja od štetnika kao što su razne vrste moljaca.

Ukrasni luk ima slične zahtjeve kao bijeli luk i isto tako se na istom mjestu ne može saditi više od dvije godine. Voli dobro osunčane položaje, ali rašće i u polusjeni, na rahlom zemljištu s dobrom drenažom, a nikako na teškom tlu i ne podnosi suvišnu vlagu. U plodoredu dobro uspijeva poslijekupusnjača, mahunarki i krastavaca, dok loše uspijeva nakon ostalih vrsta lukova, krompira i paradajza.

Pročitajte: Novi adut vašeg vrta – UKRASNI LUK

Sadnja se može obaviti sjemenom ili sadnjom lučica. Vjerovatno će se više baštovana odlučiti za sijanje iz sjemena. Tako će dobiti i puno više biljčica, koje će kasnije moći podijeliti prijateljima i komšijama. U tom slučaju treba sjeme potopiti u vodu tokom noći, pa ujutru odbaciti sjemenke koje plutaju. Sjetva se obavlja u dobro pripremljeno tlo na dubinu od 5 cm. Sije se tokom jeseni, najmanje mjesec i po dana prije pojave mraza.

Dubina sadnje lučica kreće se od 10 do 30 cm, s tim da pokrov od zemlje bude debeo kolika je visina posađene lučice. Razmak između njih ne smije biti manji od 15 cm. Zavisno od sorte, razmak između lučica koje sadimo može biti do 40 cm. Biljke će trebati zalivati i prihranjivati, a kad precvjetaju, listove pustiti da sami uvenu, kao i kod ostalih lukovičastih biljaka.

Pročitajte: Kako lukovicama obezbijediti pravovremeno cvjetanje

Ukrasni luk najčešće cvjeta u ljubičastoj boji, ali u posljednje vrijeme je vrlo popularan takozvani zlatni ukrasni luk, cvjetova zlatnožute boje. Njegove cvjetne drške dostižu visinu od 25 cm, a cvate sredinom ljeta, i za razliku od ostalih vrsta dobro uspijeva i u sjeni. Postoji i vrsta s cvjetovima u obliku zvončića, boje crvenog vina, koji cvjeta početkom maja.

Napuljski ukrasni luk ima bijele cvjetove. Cvjetna glavica je rastresitija i nema formu lopte. Cvjeta krajem proljeća i početkom ljeta. Dobro uspijeva na osunčanim terenima. Od različitih vrsta ukrasnog luka mogu se napraviti vrlo lijepe cvjetne gredice, jer je najupečatljivi kada je posađen u grupama.

Na ukrasnom luku se javljaju iste bolesti kao i na bijelom luku: plamenjača, pepelnica, rđa, trulež. Od štetnika najčešće ga napada lukova muva, stoga je bolje blagovremeno preduzeti preventivne mjere, protresanje zemlje oko biljaka mješavinom pepela i duvanske prašine, crnog bibera ili suvih listova pelina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI