Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKako da vaše koke snesu jaja sa JARKO NARANDŽASTIM žumancem?

Kako da vaše koke snesu jaja sa JARKO NARANDŽASTIM žumancem?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko bi uporedili izgled žumanceta koke iz slobodnog uzgoja, koje po ceo dan čeprkaju nešto po dvorištu, kljuckaju insekte i zeleniš, sa onim iz komercijalne proizvodnje razlike su više nego očigledne. Ne samo da je žumance tamnije boje, već je i gušće. Čak su i ljuske jaja gušće i teže ih je slomiti.

Šta nam sve govori narandžasta boja žumanceta

Narandžasto žumance je pokazatelj dobre i uravnotežene prehrane živine. Nekoliko stvari utiče kako bi žumance dobilo ovu boju: ksantofili, omega-3 masne kiseline i meso.

Ksantofili su žuti pigmenti iz karotenoidne grupe koji su široko rasprostanjeni u prirodi. Oni su između ostalog prisutni u žumancentu, algama, laticama žutih cvetova, a nalaze se u mnogim voćnim vrstama i povrtnim kulturama. Često se misli da je beta-karoten jedan od najpoznatijih karotenoida odgovoran za narandžastu boja žumanceta (ljudi ga najčešće povezuju sa šargarepom). Međutim, u stvarnosti, beta-karoten daje nutritivne vrijednosti žumancetu, a ne boju.

Karotenoidi koji uzrokuju tamniju boju žumanceta su ksantofili, koji se lakše apsorbuju u žumance. Jedan od njih je lutein, a puno luteina znači i jaču narandžastu boju. Ksantofili se nalaze u tamnom lisnatom povrću poput spanaća, kelja, brokolija.

Omega-3 masne kiseline visoko su koncentrisane u lanenim sjemenkama i morskim algama.

Ono što je važno, to je da kokoške nisu vegeterijanci, odnosno da u svojoj prehrani moraju da imaju meso.

Pilići i kokoške su po prirodi svaštojedi, a njihova najzdravija prehrana uključuje meso od buba, skakavaca, crvića i svega onog mesnatog što mogu da izvuku iz zemlje.

Kada sve ove izvore ukjlučite u ishranu kokošaka, hranljive materije koje konzumiraju prenose se u njihova jaja i koncetrišu se u žumancetu.

Analizom jaja, utvrđeno je da jaja od kokošaka iz slobodnog uzgoja sadrže više vitamina A, D i E; više beta-karoneta i više omega-3. Sve to znači da je bolje da konzumiramo domaća jaja, sa sela ili da sami uzgajamo koke.

Kako da dobijete narandžasto žumance

Ukoliko se odlučite za slobodan uzgoj, treba znati da je kokama potrebno obilje zelene hrane kako bi se povećao nivo luteina u žumancima.

Što je lisna masa tamnije zelene boje – to bolje, pa im često treba napraviti gozbu sa keljom, lišćem brokolija ili bilo čega što imate u svojoj bašti. Tako ćete im ljeti pružiti pravo osveženje. Ukoliko je sredina zime i nedostaje vam zeleniša, možete im dati lucerku piše Agromedia.

Koke obožavaju korove. Prije nego što krenete u sadnju, pustite ih u baštu da se nahrane sa biljkama koje rastu tamo gdje ne bi trebale. Takođe, možete u jednom djelu dvorišta da im posadite neke od tih biljaka, koje nisu teške za uzgoj, a tako ćete dobiti i divlji travnjak, koji nikada ne morate da kosite.

Kokoške su vrlo zgodne pomoćnice na kraju sezone, kada većina zelenih biljnih vrsta prolazi ili bude napadnuto od strane lisnih vaši. One mogu da očiste biljke od napasti, a prije nego što ih bacite u kompost.

I za kraj, kada govorimo o kompostu, ako imate otvorenu gomilu komposta, koke jako dobro rade na prevrtanju i usitnjavanju dvorišnih i kuhinjski ostataka, prirodnim putem, dok grebu i čeprkaju u potrazi za crvićima i bubama.

Izvor: Garden Betty

PROČITAJTE:

Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da spriječite

7 čudnih znakova koji ukazuju da su kokoške bolesne

Ova vrsta kokoške ima crne kosti, organe i meso: Evo i zašto

Ishrana živine jabukama!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI