Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvo cvijeće možete gajiti čak i ako ste alergični na polen

Ovo cvijeće možete gajiti čak i ako ste alergični na polen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neke od najmirišljavijih baštenskih biljaka, za koje ćete odmah posumnjati da su izazivači alergija, to uopšte nisu. Cvijeće poput kamelije, ljiljana i ruža nemaju polen koji se rasipa vjetrom i ne utiču na ljude koji pate od alergija.

Međutim, pojedini veoma mirisni cvjetovi ne pogoršavaju alergije, ali mogu da izazivaju nadražaje svojim moćnim mirisima. U zatvorenim prostorima mogu da izazivaju glavobolju i mučninu, a najbolje je da se u njima uživa napolju. U ove vrste spadaju gardenija (često se koristi kao sobna biljka), zumbul, jasmin i jorgovan. Mnogi francuski hibridni jorgovani, bele i žute sorte, nemaju jak miris i ne bi trebalo da izazivaju iritacije.

Naravno, sve je više vrtnih biljaka koje se uglavnom uzgajaju zbog svog predivnog lišća i koje, kada se uklone cvjetovi, nikoga ne mogu povrijediti.

Ukoliko patite od alergija ili imate nekog u bližem okruženju ko im je sklon ili je jednostavno osjetljiv, ipak možete imati cvjetni vrt, terasu, balkon ili sobu prepunu cvijeća, a ovo su biljke koje možete gajiti.

Azaleja

Azaleja je najljepše zimsko cvijeće, sa elegantnim tamno i svijetlo ružičastim cvjetovima. Prirodno bi trebala da ima predivne cvjetove u proljeće, ali je uzgajivači najčešće podstiču da cvjeta tokom zime. Azaleja nije otporna na naše zimske uslove, te se uglavnom gaji kao sobna biljka ili unosi unutra, dok tokom ljeta treba da boravi napolju. Ovo je jako važno jer oprašivanje zavisi od insekata.

Begonija

Postoje dvije vrste begonije: koje se uzgajaju zbog cvijeta i zbog lista. Srećom, izbacuje jako malo polena, a prva cvijeta neprekidno i veoma obilno. Obe su predivan ukras zasenjenih delova bašta ili terasa. One vole toplotu i vlagu, ne podnose direktno sunce i ne smijeju nikada biti bez vode.

Iris

Iris ne zavisi od vjetra. Nagnute školjke cvijeta savršeno su dizanirane da namame bumbara duboko u cvijet gdje je gozba nektara i gde on svojim nogicama skuplja ljepljivi polen i prenosi ga do sljedećeg cvijeta.

Ukrasna kopriva

Ukrasne koprive mogu svojim listovima dodati toliko boja vrtu, da baštovani često otkidaju cvijeće prije nego što procvjeta. Ovo daje deblju i svjetliju biljku bez pokretača alergije.

Kamelija

Kamelija ima miris jednako lijep kao i cvijet. Kamelija ima na cvijetu i muški i ženski reproduktivni organ, odnosno samooprašuje se, te ne rasipa polen.

Zdravac

Zdravac daje vrlo malo polena. Naučnici su čak razvili i zdravac bez polena, iako još nije široko rasprostranjen. Zdravac neće uzrokovati kijanje, ali može da izazove iritaciju osjetljive kože ako se dodiruje lišće.

Bugenvilija

Predivni “cvjetovi” biljke bugenvilija su zapravo lišće koje okružuje cvjetove. Pravi cvjetovi su sićušni i cijevasti, bijele boje i nalaze se unutar šarenih listova. Najbitnije, stvaraju jako malo polena.

Hibiskus

Cvjetovi hibiskusa proizvode veoma težak polen koji se ne prenosi vazduhom. Međutim, ljudi koji pate od alergija treba da budu oprezni prilikom konzumacije čaja od hibiskusa koji je napravljen od cvjetova jer čaj može da sadrži i polen.

Hosta

Hoste imaju predivne velike dekoravine listove. Baštovani ih vole jer traže jako malo njege i odlične su za zasjenjena mjesta. Cvjetovi se obično skidaju prije nego što procvjetaju, te ne izazivaju alergiju.

Petunija

Petunije ispuštaju slab miris koji postaje mnogo izraženiji kada se gaje u velikom broju. Međutim, njihov polen se ne smatra alergenom.

Izvor: The spruce

PROČITAJTE:

PIVO kao prihrana – Od njega cvijeće BUJA

Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega

ONE NE VOLE SUNCE: Ovo cvijeće je za sjenovita mjesta u vašoj bašti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI