Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvo8 savjeta kako da povećate nosivost vaših koka nosilja

8 savjeta kako da povećate nosivost vaših koka nosilja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste tek počeli da gajite koke nosilje kako biste imali svoja, domaća jaja i bili što nezavisniji, sigurno želite da one budu što produktivnije. Ali, šta ako koke ne polažu toliko jaja koliko ste se nadali? Donosimo nekoliko osnovnih savjeta kako da povećate nosivost koka nosilja.

Prvo da odgovorimo na pitanje koji su potencijalni razlozi zašto vam kokoške ne nose dovoljno jaja? Najčešći razlozi zbog kojih kokoške ne polažu jaja su zato što su previše mlade, prestare, sati dnevne svjetlosti su prekratki, hrana im nema dovoljno nutritivnih vrijednosti, pod stresom su.

Možda nećete moći da utičete na prva dva razloga, ali možete pomoći svojim kokoškama, tako što ćete da doprinesete da imaju okruženje bez stresa, istovremeno održavajući ih zdravim i dobro hranjenim.

Kokoške obično polažu jedno jaje tokom dana i to se vremenom smanjuje. Njihove produktivne godine proizvodnje jaja traju obično 2-3 godine.

Ukoliko ste iskusili da vaše kokoške nose malo, odnosno retko nose jaja, proverite osnovne stavke koje smo naveli ispod i vidite šta možete uraditi da im pomognete da nose više jaja.

1. Kvalitet ishrane kokošaka

Ne morate kao ludi juriti i trošiti novac na vrhunsku hranu koja će zagarantovano od vaših pilića napraviti kokoške veličine baštenskog gnoma. Koristite preporučene koncentrate za kokoške shodno njihovom uzrastu, uz povremeno dodavanje svježeg voća, povrća i naravno, glista. Sve su to zdrave poslastice koje kokoške vole i koje su dobre za njihovu ishranu. Na primjer, viseći kupus je zdrava poslastica i dobra vježba za vaše kokoške.

2. Čišćenje kutije sa gnezdima

Jedan od najvažnijih faktora koji pomaže kokoškama da polažu jaja je čisto područje za gnežđenje sa udobnom podlogom. Ukoliko vam ponestane slame, koja je najbolja, možete napraviti mekanu površinu sa recikliranim novinama ili papirom koji se lako odstranjuju i bacaju.

3. Otvoren prostor

Kokoške vole da se kreću i čeprkaju po dvorištu u potrazi za slasnim zalogajem. Slobodan uzgoj, što znači da kokoške mogu slobodno da šetaju, pravi im ugodno okruženje, a ako su sretne one će proizvesti više jaja. Logično, zar ne? Iako slobodan uzgoj kokošaka možda ne predstavlja mogućnost u gradskim ili nekim drugim uslovima, potrudite se da im objezbedite koliko-toliko mjesta za šetnju, a da budu zaštićene od grabljivaca poput sokola, lisica (ako ste na selu) ili pasa i mačaka (ako ste u gradu).

4. Kalcijum

Stvaranje jaja uzima puno kalcijuma iz kokošijeg tijela. Obavezno im osigurajte dovoljno kalcijuma u prehrani kako bi održale stabilan nivo nošenja jaja. Pored visokokvalitetnog krmnog materijala, možete razmisliti o mješanju zdrobljenih školjki sa hranom ili čak ostavljanje zdrobljenih školjki u hranilici, kako bi koke jele kada im zatreba. Sigurno imate pitanje u kontekstu: Hvala na savjetu, a gde da nađem školjke? U pet šopovima prodaju sipinu kost za papagaje. Ona je izuzetan izvor kalcijuma.

5. Redovni pregledi

Da biste aktivno učestovali u životu kokošaka morate da ih provjeravate. Ako imaju velike posjekotine, iščupano perje na leđima ili, ne daj Bože, slomljene kosti, imaćete predstavu o tome kako im možete pomoći. Da li ih je petao raščupao? Ako jeste, vjerovatno imate manje kokošaka po jednom petlu, a to se da lako rješiti. Pravilo je da imate 12 kokošaka na 1 petla, da bi on bio zadovoljen. Jesu li ih napadali predatori? Obratite pažnju na kokoške, kako biste na vrijeme primjetili spoljne promjene i mogli da im pomognete.

6. Sigurnost kokošinjca

Uz prethodnu tačku, osigurajte da vaš kokošinjac bude zaštićen od grabežljivaca. Vodite računa da životinje poput mačke, lisice i drugih životinja ne mogu prokopati i pronaći put do kokošaka.

7. Toplota kokošinjca

Što se tiče toplote kokošinjca, pogotovo u zimskom periodu, potrebno je održavati temperaturu oko 18-20 stepeni, jer se tada postiže najbolja iskorišćenost hrane kod nosilja. Preporučujemo da dodatno pročitate savjete kakva je njega ključ za povećanje nosivosti koka nosilja tokom zime.

8. Kontrola parazita

Paraziti vole da nastanjuju kokoške. Grinje su najčešće i mogu preuzeti kontrolu nad vašim kokicama, a da to niste ni shvatili. Napravite sebi naviku da pregledate kokoške uveče, kada su grinje najaktivnije. Kako ćete da ih primjetite? Kokoške se učestalo češu noću zbog aktivnosti grinja. Osim toga gube na težini, a naravno, smanjuje se i proizvodnja jaja.

Grinje su mali, crvenkasto-smeđi insekti, koji vole da obitavaju oko kokine glave i da sisaju krv. Ako imate zarazu grinjama, morate osim koka da očistite čitav kokošinjac.

Biološki pesticidi, kao što je Spinosad, ima dobru reputaciju u upotrebi u živinarstvu. Druga opcija, koju bismo preporučili, je toplotni tretman, koji podrazumjeva zagrijevanje kokošinja na 60 ºC u trajanju od dva sata ili na 45 ºC na duži period. Naravno, potrebno je da iselite jato dok to radite.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Ako gajite piliće na ovakav način prirast je zagarantovan!

Šta je kokošija kuga?

Upozorenje stočarima: Zbog ovoga može da vam ugine stoka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI